torsdag den 2. juni 2005

The European Library
Er en portal med adgang til bøger, tidsskrifter, aviser i europæiske nationalbiblioteker. Såvel digitale som trykte. Det stammer fra 43 biblioteker i Europa. Dvs. det er i hvert fald endemålet. I første omgang er kun nationalbibliotekerne fra Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Slovenien, Schweitz, Storbritannien og Tyskland fuldt medl. De 34 øvrige (herunder Det Kongelige Bibiotek?) skulle komme med senere.
Det fremgår også af søgningen, hvor kun de fuldgyldige medlemmer er med. Øverst er en linje adskiller de digitale materialer. Det er gratis at søge. Men noget af det digitale koster.
Bemærk at man kun kan komme ind på siden via Explorer. Der arbejdes på at også Firefox-brugere kan bruge siden.
I det hele taget er der ikke gjort særligt meget ud af brugervenligheden. Designet er nærmest stenalderagtigt, ”biblioteksagtigt”, i negativ betydning. Og resultatet er meget skuffende: langt hovedparten af posterne er blot bibliografiske poster over hvad de forskellige biblioteker har. Det er også for tidligt at glæde sig, når der står at det kan ses online. Hvad glæde har man af at se en indskannet forside af en bog, oven i købet i meget ringe kvalitet?
Med lidt tålmodighed er det dog muligt at komme frem til det egentlige: fuldtekstbøger. Det holdt hårdt. Jeg prøvede noget, jeg troede var gængse forfattere. Men det vist sig at jeg skulle helt op på Shakespeare-niveau for at få noget virkeligt guf frem af den slags. Til gengæld så det ganske glimrende ud.
Med lidt afpudsning af layouten og en større brugervenlighed ser det ellers godt ud.
The European Library er dog ikke noget europæisk modstykke til Google Print Library. Hvor dette sidste søger fuldtekst og ikke kan søge bibliografiske oplysninger, kan The European Library kun søge bibliografiske oplysninger. Så mangler vi bare en kombination af de to former for søgning!
(Tip fra Peter Scott)

Ingen kommentarer: