torsdag den 26. maj 2005

Protester mod Google Print for Libraries

Ifølge nedennævnte kilder har Association of American University Presses sendt et brev til Google med 16 spørgsmål. De er urolige over Googles igangværende projekt med at indskanne 5 store bibliotekers bogbestand. (Google Print for Libraries). Det drejer sig om universitetsbibliotekerne på Harvard, Michigan og Stanford. Samt Oxford i England og New York Public Library. Deres bekymringer går bl.a. på ophavsretsproblemer. De 125 ikke-kommercielle udgivere ser en økonomisk trussel.

En talsmand siger at planen "tilsyneladende betyder systematisk og massiv overtrædelse af ophavsret". De 16 spørgsmål går på hvordan Google har tænkt sig at forholde sig til ophavsretsproblemet. Ifølge samme skulle to unavngivne udgivere have bedt om at holde ophavsretsbeskyttede materialer fra skannerne, uden at det er blevet respekteret. Kun Oxford og New York har overholdt kun at sende materiale, som ikke længere er underlagt ophavsret.

Tidligere har Publishers Association (fra Storbritannien) korresponderet med Google om samme sag - uden at være tilfredse. De er ikke tilfredse med blot at have muligheden for at fjerne allerede indlagte bøger.

Heroverfor mener Google, at de har loven i ryggen for fri distribution af visse ophavsretligt beskyttede materialer. Men andre tvivler at det også gælder for et projekt af denne størrelse. I den yderste konsekvens vil det måske også sætte bogbranchen i den samme situation som musikbranchen står i for øjeblikket. Foreløbig er kun en håndfuld tekster lagt i Googles offentlige indeks. Projektet forventes at skulle vare et helt årti.

Adam H. Smith fra Google siger at "Vi mener at have lavet et produkt som gavner udgivere og biblioteker - nemlig at tillade fuldtekstsøgning i bøger. Det vil anspore interessen for bøger og brug af dem, og vil gøre dem tilgængelige til gavn for mennesker der generelt er interesseret i udgivelse". Lignende argumenter som hos fortalere af onlinemusikken.

Hvilket standpunkt man end måtte have i denne sag, må man erkende at internettet muliggør ting, som udfordrer vores hidtidige måde at tænke og handle på. Og også udfordrer den hidtil kendte måde at distribuere litteratur. På den ene fløj står de som mener, at når noget er teknisk muligt, så skal det også gøres. Denne fløj står især over for de, som hidtil har levet af at udgive bøger og musik. En branche, som i Danmark i forvejen er skrøbelig, og som vil hævde, at hvad der skader dem, vil også i sidste ende skade forfattere og forbrugere.

Midt mellem står vel kunstnerne og forfatterne: Hvornår er de traditionelle forlag en fordel for dem, og hvornår er det ideen bag Googles digitale projekt? Brugerne, herunder internetsøgere og bibliotekerne, har endnu ikke set så meget som en stavelse af det hele endnu. Begge kan tages som gidsler for begge fløje. Samtidig med at de selv er interesseparter. Internetsøgning afholder sig fra at tage stilling til det. Men følge med i de forskellige parters synspunkter. Og formidle videre.

Læs historien på
Yahoo News
Eller artikel i Chronicle
Eventuelt denne kommentar i Library Planet

2 kommentarer:

Serendip sagde ...

Kære Erik
Sover du aldrig???
Ellers vil jeg bare lige sige, at jeg (som bibliotekarstuderende) er glad for at kunne følge med i den yderst interessante blog.
VH. Serendip

Erik Nicolaisen Høy sagde ...

Kære Serendip
Tak for de pæne ord. Det er altid dejligt at læse at ens anstrengelser ikke bare lades ulæste.
Vedr. søvn: jo, jeg får de anbefalede 6-7 timers søvn - hver nat! ;-)