fredag den 27. maj 2005

To nyheder på Ask

Ask er vel det bedste generelle bud på en semantisk hverdagssprogs-søgemaskine. Som sådan har den fundet sin egen niche. Selv om fx bibliotekarer foretrækker at søge med boolsk algebra (søgeoperatorer), vinder konceptet dog frem. (Se fx en artikel i Research Information, hvor det fremgår at bibliotekarer i USA mere og mere accepterer ideen.)

Ask har også i lighed med Google og Yahoo opkøbt andre: søgemaskinen Teoma (2001) og rss-læseren Bloglines. Men i sidste uge blev så selv opkøbt af IAC. Nu har den så fået to nye faciliteter: et zoom og mere spørgsmål-svar-muligheder.

At zoome er egentlig en ganske logisk søgestrategi: hvis man får for lidt, zoomer man ud, hvis man for for meget, zoomer man ind. Dette har Ask nu opstillet i højremenuen under overskrifterne Narrow Search og Expand Search, altså afgræns søgning og udvid søgning. Mon ikke Ask her har trukket på Teomas ekspertise? Det minder i hvert fald om en videreudvikling af denne søgemaskines Refine.

Som bonus også ved søgning på navne: Related names

Man kan så diskutere, om det fører til noget. Prøv fx med highest mountain. Her får du følgende muligheder for at indsnævre søgningen: Highest mountain in the world, tallest mountain, Highest mountain in United States, do I England, Mount Everest m.fl. Hvis man vil have flere, er mulighederne bl.a.: Largest River, Largest Lake, Highest active volcano og highest Waterfall. Så skulle linjen og konceptet I det vist være afklaret.

Spørgsmål-svar har længe været på Ask. Men nu er man altså også begyndt at søge bredere end opslagsværker. Enhver søgning som kan opfattes som et spørgsmål bliver nu også besvaret som et sådant. Med alle de fejl og mangler der nu engang er i det. Det minder lidt om en blanding af Googles define-søgning, Googles Q&A (Questian & Answer) og dens definition-link ved visse søgeord.

Det hele er endnu kun I testperioden. Men der er ingen tvivl om at Ask er trængt efter at Google indførte sit Q&A.

Spørgsmål-svar er blevet væsentligt udvidet I forhold til hvad det var. John Batelle giver et eksempel på søgning på The Beatles, men mindre kendte kunstnere kan da også være med nu, fx Robert Wyatt. Her henter Ask nu oplysninger fra All Music Guide. I resultatlisten en kort beskrivelse med mulighed for at klikke sig til endnu flere.

Og så bemærk også lige kikkerten ved hvert fund: kør musen over, og et minibillede af siden vises. Det er da den fikseste smugkik, jeg har set!

Læs også i Search Engine Watch.

Ingen kommentarer: