søndag den 1. maj 2005

Nyt om nyheder

Yahoo News er blevet frisket op. Der er godt nyt hvad angår nye faciliteter: YQ, rss-feed, billeder, muligheder for email osv. Skandinaver, bl.a. danskere, skal lige huske først at indstille Yahoo News på dansk. Det sker ved at klikke på den avancerede søgning og dernæst afklikke Danish. Søger du direkte i den enkle søgning, finder den ingen danske nyheder.

Et lille tip. Hvis du vil se om en søgemaskine har danske sider med, så prøv med søgningen og det. Og og det er nemlig så almindelige danske ord, at de næsten helt sikkert vil optræde på en dansksproget side. Samtidig er disse ord så specielt danske (og norske), at de ikke optræder på andre landes internetsider. Tilbage er så blot at indsnævre søgningen til dansk (eller udelukke de norske).

Testen er altid afslørende. En hurtig sammenligning med Google News viser at Yahoo News suverænt slår Google News. Google News har kun nyheder om Skandinavien på engelsk. Søg fx på crown princess mary. Der er rigeligt. Yahoo News fandt godt nok dobbelt så mange som Google News. Men har så ofte gengangere med. Det er en smagssag om man foretrækker Google News eller Yahoo News som førstevalget til internationale nyheder.

For skandinaver er der dog også andre muligheder for at søge nyheder på vores sprog. Hvis man foretrækker en generel søgemaskine, er All The Web News klart at foretrække. Omfanget minder lidt om Yahoo, som også ejer Alltheweb. Af specialsøgemaskiner synes kun Daypop at være tilbage.

Husk, at disse søgemaskiner kun omfatter de flygtige avisartikler, som redaktionerne vælger at bringe på internettet. For et fuldstændigt arkiv er du nødt til at gå på biblioteket. De fleste har licens til Infomedia, som er en database med en snes danske avisers artikelarkiver (uden billeder). De fleste uddannelsesinstitutioner har den også.

Rocket News finder ingen danske. Andre søgemaskiner som Feedster, Waypath og Technorati kan kun søge i weblogs.

Kommentarer: Endnu mere nyt om nyheder
To skrappe læsere har givet to gode forslag til at søge danske nyheder: MSN og Eniro. Den sidste angiver ca. 30 danske aviser som kilde. En søgning på MSN på og det giver også ganske godt resultat. Så gode at jeg da i den kommende tid vil bruge den også til nyhedssøgning. Tippene er hermed givet videre, med tak til Søren og Esben fra Danmarks Biblioteksskole
search.msn.dk/news/ MSN News
www.eniro.dk/nyhedsoeg/ Eniro danske nyheder

Nyheder - også på dansk
news.yahoo.com Yahoo News
news.google.com Google News
www.alltheweb.com Klik på fanebladet News
www.daypop.com Daypop

2 kommentarer:

Esben Fjord sagde ...

En anden mulighed for at søge efter nyheder gratis, er via Eniro's nyhedssøg på adressen: http://www.eniro.dk/nyhedsoeg/.

Jeg ved ikke, hvor officiel tjenesten er (den er i hvert fald ikke særlig eksponeret fra Eniros hovedside), men den er godt opddateret og indeholder de fleste danske medier.

Esben

Søren Johannessen sagde ...

MSN Search DK har et direkte dansk domæne til nyheder

http://search.msn.dk/news/