onsdag den 4. maj 2005

Google MySearch og private oplysninger

Hver gang du opretter en konto et eller andet sted på internettet, skal du være opmærksom på hvem du opgiver oplysningerne til og hvad disse kan bruge dem til. En og anden kunne måske begynde at føle sig lidt utryg med alle de mange nyopståede personaliserede søgninger, MyJeeves (Ask), MySearch (Google) og MyWeb (Yahoo). Og måske endda begynde at få koldsved, når du opdager at når du logger på Gmail, dirigeres du videre til Googles domæne, gmail.google.com. (Kig selv efter næste gang du logger på Gmail).

Cookies kan læses af de sider som laver dem. Det betyder i praksis at hvis du har logget på Gmail, vil dine søgninger på webben, grupper og i Froogle teknisk kunne knyttes sammen med din identitet. I hvert fald i teorien. Noget andet er så om Google gør det i praksis. Og i givet fald: Hvad ville Google overhovedet få ud af at gøre det. Det er trods alt hundredmillioner af søgninger om dagen vi taler om.

En nærliggende tanke er at så kan jeg vel bare opgive en opdigtet identitet. Det er mig bekendt ikke ulovligt, og ingen er mig bekendt blevet idømt bøder eller straf for det. Med mindre det altså er en andens identitet. Men de fleste er trods alt ærlige.

Og så ville det i øvrigt ikke hjælpe stort. Sandheden er at nemlig at altid har været muligt. Lang tid før MySearch og andre personaliseringer. Selv om du ikke "afslører" dig med de oplysninger som du opgiver, så gør din computer det.

Google behøver slet ikke nogen cookies til at identificere dig, eller rettere din computer. Den får automatisk oplysninger fra din computers ip-adresse. I hvert fald hvis duhar en stationær computer, og i visse tilfælde også for andre. Med mindre du anvender et program som hindrer andre i at få disse oplysninger

Derfor står der i Googles forretningsbetingelser at de vil opgive disse personlige oplysninger, i det tilfælde at det "are required by law or have a good faith belief that access, preservation or disclosure of such information is reasonably necessary to protect the rights, property or safety of Google, its users or the public." Og længere nede at Google vil dele disse oplysninger med "trusted businesses or persons for the sole purpose of processing personally identifying information on our behalf."

Det er i øvrigt ikke noget enestående for Google, det gælder for stort set samtlige andre søgemaskiner. Og det er heller ikke noget nyt. Google skal som alle andre følge Loven. Så det ville være forkert at skyde på Google, så heller på lovgiverne, hvis du ikke bryder dig om det.

Spørgsmålet om privathed er ikke opstået med personaliserede søgninger. Det har altid været der. Faktisk gør MySearch det nu muligt at se det som Google før kunne "se". (Groft sagt).

Ingen kommentarer: