lørdag den 12. februar 2005

Søgbare håndskrifter!

At gøre bøger, billeder og anden trykt tekst synlige på internettet er en kendt ting. Men hvad med håndskrifter? Der ligger talrige arkivalier verden over skrevet i hånden. Løsningen har hidtil været møjsommeligt at skrive dem om til tekstdokumenter. Et kolossalt arbejde som oven i købet er forbundet med fejlafskrivninger. Nu er der tilsyneladende håb om andre metoder.

Massachusett Universitet har produceret noget teknik som er i stand til at lave håndskrift om til søgbart internetmateriale. I første omgang er de gået i gang med George Washingtons 140.000 håndskrevne dokumenter. Maskinen lærer en bestemt håndskrift at kende, og kan derefter omsætte det til et tekstdokument. Før historikere får alt for megen julelys i øjnene: der er foreløbig kun ca. 1.000 papirer. Og umiddelbart lyder det da også helt vidunderligt at det skulle kunne lade sig gøre.

Men det fungerer altså. Det viser en lille demonstration af teknologien. Prøv det via linket nederst i den pressemeddelelse som står i dette indslag. Det fører til en omtale af maskinen, samt til en søgemaskine. Jeg fulgte det søgeord som blev anbefalet: Virginia, og fik nogle klikbare udklip (snippets). Snart tonede Washingtons håndskrevne papirer frem på skærmen, med mulighed for at zoome. Ganske læsbare, både håndskriften og kvaliteten af billederne. Næsten som at sidde med det i hånden.

www.umass.edu/umhome/news/articles/7683.php

Ingen kommentarer: