søndag den 13. februar 2005

Internetsøgning censureret - i Kina

OK, det er en lidt gammel nyhed; men jeg har ikke opdaget før nu: Denne weblog, Internetsøgning, kan (eller kunne) ikke læses i Kina pga. censur! Open Net lavede i marts 2004 en stikprøveundersøgelse af hvilke weblogs, der dengang blev censureret i Kina. Det skete på baggrund af nogle rapporter fra Reporters Without Borders. De havde opdaget at weblog-udbyderne Blogbus og Blogcn fra hhv. 11. og 14. marts 2004 ikke længere var tilgængelige for brugere i Kina.

Open Net ville afprøve om det også gjaldt for andre weblogtjenester som Blogspot. Og undersøgte 196 weblogs fra Blogspot (Blogger). Blandt dem var, i al beskedenhed, nærværende weblog, Internetsøgning. Open Net testede de 196 weblogs fra 25 computere i Kina. Undersøgelsen blev offentliggjort den 18. marts og viste at Blogspot også blev censureret. Langt de fleste kunne ikke få forbindelse med de omtalte weblogs. I stedet fik brugerne besked om at de ikke var tilgængelige, eller fik "Time Out"-fejlmeddelelse.

Undersøgelsen viser i en overskuelig skemaform, med grønt og rødt, hvilke weblogs der kunne opnås forbindelse med i testperioden. Internetsøgning figurer som en af de sidste. Det fremgår at kun 1 ud af de 25 forbindelser duede.

Antallet af dansktalende i Kina taget i betragtning er det ret ubetydeligt om Internetsøgning kan læses eller ej. Men det er da tankevækkende at der skal så lidt til. Tænk at den kinesiske regering skulle føle sig truet og bruge kræfter på den slags. "Hør, hvor vi gungrer", som musen sagde til elefanten. Det viser imidlertid at weblogs i Kina har udviklet sig til en græsrodsbevægelse med alternativ information. Og spiller en helt anden rolle end i vesten som politisk faktor. Internetsøgning er dog næppe blandt dem.

Reporters With out Borders er en menneskerettighedsorganisation som forsøger at gøre opmærksom på hvornår FN's menneskerettighedserklæring bliver overtrådt. Om kinesere (igen) har glæde af Internetsøgning i skrivende stund vides ikke. Men jeg hører da gerne fra eventuelle kinesere eller danske turister i Kina….

Link
www.opennetinitiative.net/bulletins/001/ Undersøgelse
www.rsf.org/article.php3?id_article=9545 Artikel fra Reporters Without Borders

Ingen kommentarer: