lørdag den 5. februar 2005

Manybooks: Virtuelt bibliotek

Listen over online-værker vokser. Et sted som er værd at besøge, er Many Books. Det bygger hovedsagelig på Gutenberg-projektet. Og det er meget logisk at bruge. Selv om det kræver en del klik at nå frem til værker.

Katalogen er opdelt som et traditionelt bibliotekskatalog på forfatter, titel, kategorier, sprog. Der er 22 sprog. Nogle få på norsk og svensk, men ikke dansk. Finsk er rigt repræsenteret). Endvidere er der en søgefunktion til at søge forfatter og titel.

Bøgerne er mest ældre litteratur. Og mest skønlitteratur. Og der er mange kendte mellem. Kafka: processen. Kants hovedværker, Herman Melville, Karl Marx
Henrik Ibsen: Vildanden.

Du behøver ikke noget særligt program eller ebogslæser for at kunne se teksterne. De kan nemlig læses på skærmen ved at klikke på Read online.

Værkerne ligger ikke på det usynlige internet. Så her kan du med fordel bruge Google som søgemaskine til at søge i teksten på bøgerne. Hvis du fx er ude efter det sted i processen hvor Miss Montag optræder, kan du lave følgende søgning:
[ inurl:manybooks ”miss montag” ]
I forbindelse med online-værker er der mange spekulationer om hvor meget tekst søgemaskinerne egentligt medtager. Nogle mener at grænsen går omkring 100 MB. Hvilket kan blive aktuelt for sådanne online-værkers vedkommende. Så der er altså forbehold her for at Google og andre søgemaskiner har hele teksten med.

Jeg vil insisterende opfordre mine kolleger bibliotekarer til at være opmærksom på disse online-udgaver af værkerne. Det kan godt være at de ikke er så læsevenlige. Men vi har altid haft problemer med fx at finde citater. Og her er onlineværkerne, kombineret med fx Google’s inurl:-søgning en ganske nærliggende måde at søge i værkerne. Hvis der derefter er behov for at se bogen ”fysisk”, kan man jo stadig låne den på biblioteket!

Manybooks:
www.manybooks.net

Ingen kommentarer: