fredag den 4. februar 2005

Yahoo: Nyt seværdigt søgeværktøj

Yahoo har fundet på noget nyt: Y!Q. (Ordspil på Why IQ, Derfor IK?). Det er et lille program som gratis downloader en værktøjslinje til Explorer eller Firefox. Herefter er det muligt at afmærke en del af en tekst som du læser i, tryk på ”related search”. Så gennemgår Y!Q siden, prøver at finde de mest egnede stikord og bruger dem i en ny søgning.

På Yahoos weblog forklarer Yahoos præsident, Jeff Weiner, at han kom ideen da han undrede sig over, at når han søgte på oplysninger om fx musikgrupper, så var det ikke så ligetil at finde relevante oplysninger om albumtitler, links til musikforretninger, turneplaner osv. Dette førte til skabelsen af Y!Q. I hvert fald i teorien. For et er at få en god ide, en anden at føre den ud i livet.

Yahoo eksperimenterer på livet løs, lige som Google Labs. Men det er nyt at Yahoo på denne måde udsender en så ufærdig udgave af et produkt. Du kan afprøve dem på Yahoo News, websøgning, egen side eller i Firefox. (Googles indflydelse har måske gjort sig gældende. Google Labs har et dusin halvfærdige beta-versioner, som brugerne kan kaste sig over og komme med forslag til forbedringer til. Yahoo synes ikke at ville holde sig tilbage på dette område).

Du skal downloade en DemoBar, altså en værktøjslinje, som kan installeres til Internet Explorer og Firefox. Fremgangsmåde er som sagt at afmærke noget interessant tekst på en internetside, højreklikke og vælge ”related web pages” (eller trykke i værktøjslinjen). Det er også muligt at kombinere med nye fund (”more like this”) og på denne måde brodere videre på søgningen. For at undgå at folk holder sig tilbage, er der en grundig instruktion i hvordan du afinstallerer hele baduljen igen, hvis du er utilfreds!

Søgninger foregår i Yahoo, og resultaterne ligner de velkendte. Men ovenover fundlisten kommer der nogle søgeord eller –sætninger, som Y!Q mener kan bringe søgeren videre med en gul boks (Context selection box). Her kan du klikke til/fra de søgeord som kan bruges/ikke bruges i en videre søgning. Herefter justerer Yahoo fundlisten i forhold til det.

Jeg prøvede en linje i den engelske Googleguide. Og det virkede ganske udmærket. Der kom adskillige gode forslag til videre søgning. Men med danske ord kunne jeg ikke rigtigt få det til at fungere. Absolut værd et forsøg for avancerede internetsøgere!

Er det så ikke bare en ny, kamufleret udgave af de mappe-inddelinger, som kendes fra fx Vivisimo og Teoma? Ikke helt. Det er ikke sådan lige til at gennemskue hvordan Y!Q fungerer. Det må være op til dig at se om det er noget som er effektivt. Jeg mener det er....

Link og omtaler
yq.search.yahoo.com/splash/start.html Introduktion til Y!Q
www.ysearchblog.com/archives/000074.html Yahoo weblog om Y!Q

Ingen kommentarer: