Det universelle, virtuelle bibliotek - er det her om 5 år?
Irshad Manji’s bog ”Problemet med islam” bliver sandsynligvis et mediehit. Muslim, feminist, tv-journalist med eget tv-show, lesbisk, internationalt kendt, Osama’s mareridt? Og i kølvandet på det vil læserne strømme (?) til bibliotekerne for at finde de tekster, som hun henviser til i bogen. Og blive skuffede. Men hvad gør det: de fleste ligger på internettet. Her nogle eksempler: Averroës’ værker ligger online, både på arabisk og på engelsk. Det samme gælder Maimonides og Al Ghazali. Tilmed med kommentarer og links om disse personer. Skulle bibliotekerne følge trop med det, ville det tage måneder at skaffe bøgerne. I få eksemplarer som måske hurtigt ville have lange reserveringslister.
Dette er blot et enkelt eksempel på at materialer, som bibliotekerne i dag formidler, i stort omfang er digitaliseret og gjort tilgængelige online. Kritiske røster siger: bare rolig, det vil tage lang tid osv. Men ingen siger: det vil aldrig ske.
Teknologien eksisterer allerede. Tag bare Google som eksempel. For nye udgivelser er der Google Print. Det tilbyder forlag at digitalisere deres bøger – gratis. Både de nye og de som for længst er sat på udsalg. Og det går jo som bekendt meget stærkt i disse år. En bog går efter 2-3 år rask væk på udsalg. Google har også et program for digitalisering af materialer på 4 universitetsbiblioteker i USA. Kun ophavsrettigheder sinker det. Og selv hvis bøgerne ikke bliver digitaliseret, har Google udviklet Scholar til at finde dem bibliografisk på bibliotekerne. Der sker altså noget både på det bibliografiske område og på fuldtekstområdet.
Teknisk set kan det altså lade sig gøre. De nuværende barrierer er kun fysiske (personale og bevillinger), lovmæssige (ophavsrettigheder) og psykologiske (træghed). Eksperter forudser at omkring 2011-2015, altså inden for de næste 6-10 år, vil Googles projekt kunne være afsluttet. Og hvis Google knækker halsen på det, vil der være andre som hurtigt vil tage stafetten op. Google er måske nok den mest omtalte, men altså ikke den eneste på markedet pt. Digitaliseringen er i fuld gang alle vegne.
Der er allerede mange andre spillere på banen. Et første spædt forsøg på at skabe overblik er Ebogscenter (Randers Bibliotek). Det har de sidste tre koncentreret sig om de såkaldte e-bøger (som kræver en læser). Men også alle de samlinger, som blot kræver en browser. Enhver, der følger med på internettet, vil vide at der næsten ugentligt udgår pressemeddelelser om at der er digitaliseret endnu en samling. De digitaliserede ”bog”-samlinger rummer hundredtusinder, måske millioner ”bøger” i fuldtekst. Musikmarkedet har for så vidt allerede vist hvorhen det går.
Bibliotekerne har altid skullet indrette sig efter samfundets udvikling. Da bogmængden endnu kunne tælles i tusinder, var det nok med håndskrevne papstykker i reolerne. Da den voksede til hundredtusinder, klarede kartotekerne det. Da der blev tale om millioner, kom online-bibliografierne til. Og indtil i dag har bibliografiske værktøjer været det væsentlige i vores fag. Men nu tæller samlingerne altså milliarder. Og det betyder at de bibliografiske værktøjer ikke længere kan stå alene. Det vil blive en fysisk umulig opgave at indeksere alt tilgængeligt materiale på internettet. Der må maskiner til. I dag er søgemaskinerne på godt og ondt og med alle deres mangler vores instrument(er). Fremtiden vil byde på mere præcise.
En af de helt store fordele ved elektronikken er, at den ikke blot opbevarer informationer. Den er også i stand til at opbevare, hvordan man fandt frem til dem. Og det vil der for alvor blive brug for! Derfor er det også nødvendigt at sætte sig ind i fx personaliserede søgninger, i rss-feeds osv. Dette vil i første omgang være en hjælp til bibliotekarkolleger: Søgestrenge, søgestrategier, gode netsteder osv. vil umiddelbart kunne formidles til kolleger.
Link
ebogscenter.dk/ Ebogscenteret, Randers Bibliotek.
www.muslimphilosophy.com/ir/default.htm Averröes’ værker.
www.panix.com/~jjbaker/rambam.html Eksempel på side med Maimonides’ værker.
http://www.ghazali.org Al Ghazali’s hjemmeside med værker på bl.a. engelsk
Ingen kommentarer:
Send en kommentar