lørdag den 22. januar 2005

Weekendsjov: 20 spørgsmål - og du er professoren!

De fleste quiz-sider går ud på at du skal kunne en masse. Men 20 Q(uestions) er for en gangs skyld en side hvor du kan afprøve hvor god en quiz-side er til at gætte hvad du tænker på! Ganske underholdende. Selv om maskinen ikke altid kunne holde sig inden for de tyve gæt. Maskinen er et eksempel på hvad nogen kalder "kunstig intelligens".

Legen går ud på at du vælger en kategori. På forsiden er der 4. Du kan fx tænke på et bestemt dyr. (Jeg prøvede tre gange med: bjørn, grævling og kanin). Maskinen stiller så en række spørgsmål. Du skal klikke på et af 12 forskellige svarmåder (ja, nej, måske, normalt, sjældent osv.). Hvis du kommer til at svare forkert, må du begynde forfra. Ellers tager det lidt ekstra tid for maskinen at gætte sig til svaret.

Undervejs mod de tyve spørgsmål gætter maskinen. Da jeg tænkte på en kanin, gættede maskinen undervejs på så vidt forskellige dyr som en engelsk buldog og en afrikansk antilope! Når maskinen så endelig har svaret, bliver det hele evalueret. Hvis du har svaret forkert på et spørgsmål, bliver det påtalt. Her kom jeg fx galt af sted med bjørnen: Does it bring joy to people? You said Sometimes, I say No. For jeg mente da nok at bjørne kunne glæde folk en gang imellem, men det mener maskinen åbenbart ikke! Ligesom den også mente at bjørne har kort pels.

Alt dette kunne selvfølgelig diskuteres. Men jeg vil dog protestere mod nogle af maskinens evaluerende påstande. Fx mente den at en grævling ikke skulle være et dyr (animal), men under kategorien "Other". Den mente heller ikke at en grævling kan lugtes og heller ikke jager om natten, men derimod at den kan klatre.

Men det hele er naturligvis også for sjov. Og det er lige så krævende at skulle svare rigtigt på spørgsmålene, for du skal jo selv kende en hel del til de ting som du tænker på. Teksten er på ganske letforståeligt engelsk, så du kan også bruge søgemaskinen til at træne dit engelske. Til en hel aftens tidsfordriv er der næppe. Allerede efter fem runder begynder det at blive lidt trættende at få de samme spørgsmål.

Spil 20 spørgsmål:
www.20q.net

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Også på dansk

www.20q.dk