onsdag den 25. august 2004

So ein Ding müssen wir auch haben…
De store søgemaskiner vogter over hinanden: ikke så snart én har fundet på noget, følger de andre efter. Et eksempel er at de ansatte er begyndt at blogge. Google var vist først, Ask fulgte hurtigt efter, og nu også Yahoo. Men mens Googles weblog mest er en morsomhed og Asks nærmest gået i stå, så er der tilsyneladende mere gods i Yahoo.
Den 23. august fortæller indslaget om søgetrick i Yahoo. Det er nummereret nr. 1, så der er forhåbentligt mere i vente. Internetsøgning iler med at viderebringe tricket – dog lidt fordansket så nytten af det er mere anskueligt. Tricket har godt nok være beskrevet her på bloggen så langt tilbage som til 7.12.2003 (generelt) og 7.2.2004 (specielt i Google), men det fortjener da gentagelse.
Det drejer sig om at bruge søgemaskinerne som søgefunktion p åbestemte internetsider. I eksemplet er valgt undervisningsministeriets hjemmese, http://www.uvm.dk/. Fidusen er her at kombinere en afgrænsning til denne side (site:uvm.dk) med sit søgeord. Det kan fx være voksenuddannelse, frisør eller ergoterapeut. Og måske oven i købet kombinere det med en feltsøgning i titellinjen, altså inurl: I praksis bliver det fx til følgende:
[site:uvm.dk ergoterapeut] (uden feltsøgekode)
[site:uvm.dk inurl:ergoterapeut] med feltsøgekode
[site:uvm.dk frisør] (uden feltsøgekode)
[site:uvm.dk inurl:frisør] med feltsøgekode
[site:uvm.dk inurl:voksenuddannelse] osv.
Kort sagt har man altså lavet en slags søgemaskine til at søge på en bestemt side.
Hvad Yahoo-bloggen imidlertid ikke nævner er, at man altså kun søger i den kopi af hjemmesiden som ligger i Yahoo’s indeks. Hvilket betyder flere bagdele: man søger ikke i den aktuelle version, og det er ikke sikkert at Yahoo har opbevaret en komplet kopi af samtlige sider og undersider.
Men sådan er det vist med de fleste ting på internettet. Vi venter spændt på næste trick fra Yahoo.
I artiklen henviser Yahoo’erne i øvrigt også til andre faciliteter i Yahoo, bl.a. om nyheder, ordbog, regnemaskine og genveje generelt og i Messenger.
Link
Ask Jeeves-ansattes weblog
Google-ansattes weblog
Yahoo weblog, forside (se 23. augusgt)
Internetsøgning om feltsøgning generelt og i Google.

Ingen kommentarer: