tirsdag den 10. august 2004

Hvor højt rangerer hjemmesider? Google Ranking m. fl.
At vide hvor højt en internetside rangerer i en søgning på bestemte ord, er interessant for internetsiders ophav. Og derfor findes der selvfølgelig noget sådant, både til at måle i Google og i Yahoo. De to største søgemaskiner.
Nørdede internetsøgere kan dog også have glæde af disse for at efterprøve søgemaskinernes effektivitet. Fx hvis du på forhånd kender en internetside om et bestemt emne, men ikke finder den blandt de 30-40 første. Og derfor undrer dig: Hvor er den så henne.
Google Ranking er ungarsk, og har i øvrigt ikke forbindelse til Google, udover at den har tilladelse til sin virksomhed.
Jeg har prøvet at lege lidt med Google Ranking, men der findes som sagt også en for Yahoo. Den er ganske let at bruge: i øverste søgefelt skriver du emneordet og i det nederste den internetadresse du ønsker at undersøge. Det er velkendt at Internetsøgning dukker op som nummer 1 ved at søge på ordet internetsøgning, og det bekræfter Google Ranking da også.
Hvordan ser det så ud med søgeordet biblioteker? Jo, her dukker Københavns Kommunes Biblioteker op som nr. 2, Gentofte Kommunes Biblioteker som nr. 665, mens fx Maribo slet ikke er med (Google Ranking kan kun klare de 1.000 første). Hvis du søger på entalsformen bibliotek sker der det mærkelige at København synker ned på en 92. plads, mens Gentofte rykker op på 165.-pladsen – men med Allerød Bibliotekers adresse! Helt forståelige er rankingen altså ikke. Heller ikke her dukker Maribo op.
Hvis du prøver at finde rangfølgen på de nævnte biblioteker ved en søgning på ordet internetsøgning, finder du København på en 14.-plads og Gentofte på en 12.-plads. Godt gået af Gentofte.
Det er sådan set ikke konkurrenceelementet der her er interessant for internetsøgere, men derimod at Google Ranking ved disse sammenligninger kan fortælle noget om Googles og Yahoos effektivitet. Og om hvilke slags sider der rangerer meget højt. Resultatet er lidt nedslående. Det er fortrinsvis de kommercielle sider som ryger til tops, mens de mere informationsmættede dumper ned.
Her blot nogle grelle eksempler: emneordet books har internetboghandelen Amazon som nr. 1, (ved entalsformen book nr. 7), mens Library of Congress’ side ligger helt nede som nr. 239! (eller 64 ved entalsformen book). Hvis du derimod søger på det lidt finere ord literature er det lige omvendt: Her vinder biblioteket med plads nr. 178 mod Amazons nr. 384.
Og sådan kunne man sikkert blive ved. Lad fantasien råde: mine tests havde mest kommercielle sider som vinder!
Link
www.googlerankings.com/
www.yahoosearchrankings.com/

Ingen kommentarer: