torsdag den 13. maj 2004

Singing Fish
Multimediefilernes Google, søgemaskinen Singing Fish, har forbedret sit søgebillede. Den er specialiseret i at søge musikfiler, videoer, nyhedsindslag o.lign. Det mest kendte multimediefil-format er MP3. Men derudover indekserer Singing Fish også filer fra Quick Time, Real Media og Windows Media. De formater bruges til fx filmtrailere, musik, højdepunkter fra nyheder, sport og andre begivenheder, videonyheder.
Fra forsiden er det kun muligt at lave enkelt søgning. Men allerede efter første klik kommer du automatisk til det avancerede søgebillede. Prøv fx med musikgruppen
[”no doubt”] , eller på nyhedsstof
[iraq torture]. Under søgefeltet er det nu muligt at vælge 4 faciliteter:
Tiden (Any Length) – det kan være godt at kunne fravælge indslag under 3 minutter
Audio eller video – Dvs. mellem lyd og billede.
Format – MP3, Quicktime, Real og Windows Media.
Kategori - vælg mellem 7 forskellige (musik, nyheder, TV osv.).
Singing Fish er let at søge i. Der er dog stadig en del døde links. Du kan bruge operatorerne + (Og), - (ikke) og ”” (frasesøgning). Fx skal man søge +fogh +rasmussen eller ”fogh rasmussen” og altså ikke bare fogh rasmussen. Det kan betale sig at tænke sig godt om og prøve flere alternativer.
Desværre lider maskinen stadig af at man på visse sider skal lede efter hvor der skal trykkes for at få sat gang i lyd eller billede. Ligesom man ofte skal gøre en indsats for at datere indslagene.
Singing Fish kan ikke se eller høre filerne. Det hele sker maskinelt. Den lokaliserer derfor først hvor der er mediefiler og registrerer dernæst de metadata som ligger i dem. Det kan være webmasternes beskrivelse, angivelse af længde, type o. lign.
Ændringerne er endnu på forsøgsstadiet, så nye tiltag må forventes – ligesom du kan indsende forslag til forbedringer.
For at få udbytte af fundene fra Singing Fish skal du downloader Real, Quick eller Windows (følger oftest med computeren) og sætter dig ind i hvordan de virker. Det er gratis, koster kun nettid – men vær opmærksom på at det kan være ulovligt at downloade hvis rettighedsindehaverne ikke har givet tilladelse til det.
Links til medieafspillere:
www.real.com Real Player
www.apple.com/quicktime/download Quicktime
www.microsoft.com/windows/windowsmedia/download/default.asp Windows media

Ingen kommentarer: