lørdag den 10. januar 2004

TV-leksikon
Matadors afløser, Krøniken, handler om TV. Så det skal nok øge efterspørgslen på bibliotekerne efter materialer om TV-mediets historie. Selv om TV nok stadig er det mest brugte medie, så findes der forbløffende lidt bogligt materiale om mediets historie, programmer og tv-skuespillere. Hvilket bl.a. skyldes manglen på museer og arkiver. Men måske også den lødighedsdebat som har hængt ved mediet siden begyndelsen. Det var ikke fint at skrive om alle de mere populære programmer.
I Danmark findes godt nok Danmarks Radios Arkiv, men det er meget svært at skaffe materialer herfra. Det gælder faktisk også i USA. Her findes kun tre. Et af dem er The Museum of Broadcast Communications i Chicago. Det åbnede i 1987. Og de er nu også gået på internettet med et TV-leksikon, Encyclopedia of Television. Det er ganske omfattende – både emnemæssigt og indholdsmæssigt. På nedenstående adresse kommer man ind i en alfabetisk oversigt, og klikker man på et bogstav, får man en kort oversigt over hvilke emner der er. Det består af ca. 1.000 opslag og behandler følgende emner:
TV’s historie i nogle udvalgte lande. Det er lidt svært at se hvad udvælgelseskriterierne her er. Nogle af landene har store produktioner, andre ikke. Engelsktalende lande synes at være foretrukket. Australien, Argentina, Spanien, Indien, Israel, Irland og Schweiz er blandt de omtalte lande, men ingen nordiske lande.
Kendte personer fra tv-serier, programmer, produktioner osv. Det kan være skuespillere som Alan Alda (MASH), Rowan Atkinson (Mr. Bean), David Attenborough (ham med naturprogrammerne) eller Walt Disney. Hvert opslag fortæller om hvilke serier og/eller film de har medvirket i.
TV-serier og udsendelser. Dette emne er måske det mest relevante for danske læsere. De danske serier er naturligvis ikke med. Men da amerikanske sitcoms i den grad fylder i det danske tv-marked er der gode ting at hente her. De nyeste er dog ikke med, fx Alley. Men serier som Danny Kaye Show, Dallas, samt I Claudius er godt beskrevet. Ved første øjekast ser det ud som om Dollars ikke er med. Men her skal man huske at de står under det engelske navn, og her hedder det altså Dynasty! Opslagene fortæller bl.a. hvem der medvirkede og har litteraturlister med.
Udover disse emner er der tværgående emner som historiske øjeblikke, vold, quiz-programmer osv. Kort sagt: Masser af de emner som bibliotekarer har så svært ved at finde noget om. Desværre er det jo meget fokuseret på USA, men som sagt så er eksporten af programmer fra dette land overvældende, så meget af stoffet vil også kunne bruges her i Danmark. Det er selvfølgelig et problem at det er på engelsk, men det er dog skrevet i et meget tilgængeligt engelsk, således at i hvert fald gymnasieelever bør kunne bruge det til opgaver. Men hvis man ikke har nogle bestemte formål, er det såmænd også ganske godt til bare at bladre i og opdage hvor meget der er med.
Link:
www.museum.tv/archives/etv/index.html Museum of Broadcast Communications. Encyclopedia of Television.

Ingen kommentarer: