Gratis leksika på internettet.
Internetsøgning vil i 2004 prøve at finde og omtale få, men centrale og gratis leksika til forskellige områder. Disse indslag skulle altså dække det behov som man kan få for at få korte, men alligevel omfattende oplysninger om et bestemt emne. Indslagene om leksika foregøgler på ingen måde at være fuldstændige, formålet er tværtimod at fravælge en masse leksika til fordel for de få som stort set vil dække ens behov.
Nedenstående første indslag handler dog ikke fagspecifikke leksika, men om almene. Den Store Danske Encyklopædi ikke tilgængeligt gratis online, lige som flere andre af de store danske leksika heller ikke er det. Men heldigvis findes der ganske glimrende alternativer.
Encyclopedia Britanica, 1911-udgaven er i modsætning til online-udgaven af det verdensberømte leksikon ganske gratis. På Det Kongelige Biblioteks hjemmeside (og flere andre steder i verden) bliver denne udgave af Encyclopedia Britannica kaldt for ”måske det bedste leksikon som nogensinde er skrevet”. Årstallet angiver at opslagene altså er mindst 100 år gamle. Men det er omfattende: den trykte udgave var på 29 bind med over 44 mio. ord fordelt på 40.000 artikler, skrevet af 1.500 forfattere, heraf mange af senere verdenskendte personer. Så ud over opslagsværdien er det også interessant historisk set. Søgefunktionen bruger Google, men der er også en alfabetisk oversigt.
1911encyclopedia.org
Columbia Encyclopedia elektronisk udgave er brugt af flere netsteder (nedenfor er dog kun angivet et). Det indeholder omkring 52.000 artikler med til sammen ca. 6½ mio. ord. Det er mere opdateret endl Encyclopedia Britannica 1911, men at udgivelsesdatoen er angivet til 2001 skal man ikke lade sig narre af: artiklerne er langt fra opdateret til den dato. Der er en søgefunktion, men man kan også browse via en alfabetisk liste (det tager noget tid, men er enkelt at finde ud af).
www.bartleby.com/65/
Solidaritets leksikon er betydeligt mindre end de to foranstående. Det har over 2.500 opslag med 3 mio ord. Men til gengæld er det jo på dansk og har derfor også langt flere artikler om danske forhold. At det er venstreorienteret bør ikke afskrække nogen fra at bruge det. For det første er det det eneste gratis danske af denne størrelse på internettet, for det andet er informationsniveauet ret højt, og for det tredje bliver det opdateret løbende. (3. udgave udsendtes 1. maj 2003). Indholdet er fortrinsvis samfundsorienteret: politisk, landeoplysninger, internationalt. Den nemmeste måde er at bruge søgefunktionen eller den alfabetiske oversigt som er under ABC-ikonet foroven. Men hvis man mere er til at browse, så er der også en 7-punktsmenu foroven – som også siger lidt om hvad det kan: personer, lande, organisationer, arbejde, ideologier, begivenheder og begreber. Venstreorienterede veteraner vil genkende det som Pax Leksikon (1978-82)
www.leksikon.org
Listen med rigtig gode leksika på internettet vil fortsætte gennem hele 2004, og vil være med fagspecifikke emner. Fortrinsvis skrevet ud fra bibliotekernes klassifikationssysten (DK5)
Tilføjelse 15. januar: En læser har gjort opmærksom på at Salmonsens Leksikon er ved at blive indscannet og lagt på nettet. Foreløbig dog kun noget af bind 1. Interesserede kan læse om det på nedenstående link:
www.lysator.liu.se/runeberg/salmonsen
Eller gå direkte til det allerede indscannede på:
www.lysator.liu.se/runeberg/salmonsen/2/1/
Ingen kommentarer:
Send en kommentar