søndag den 25. januar 2004

Filosofileksika på internettet (3).
Internetsøgning startede 13. januar 2004 en lille serie med centrale og gratis leksika på internettet. Serien fortsætter her med nogle leksika om filosofi og tænkning (ikke samfundsvidenskab og religion, de kommer senere). Altså nogenlunde svarende til bibliotekernes opstillingssignaturer 10-12.
Meta-Encyclopedia of Philosophy. Meningen med metasøgemaskiner som denne er at spare tid, dvs. søge et sted i stedet for i otte forskellige ordbøger og leksika. Af en eller anden grund ender jeg altid med alligevel at søge i hvert enkelt, i stedet for metasøgemaskinen. Bl.a. fordi linkene af og til ikke virker. Til ære for de som bedre forstår metasøgemaskiner, kommer her henvisningen. Det faglige skulle være sikret af Andrew Chrucky, PhD. Som i et “rigtigt” leksika er det hele ordnet alfabetisk, for dernæst at henvise til værkerne (hvor i blandt er to af de nedennævnte).
www.ditext.com/encyc/frame.html
Internet Encyclopedia of Philosophy er et leksika med den vestlige filosofis store tænkere og deres ideer. Og er alfabetisk ordnet efter filosof eller emne. Det består dels af tekster skrevet af udgiverne som er fagfilosoffer, dels af tekster som disse har omskrevet eller hentet andre steder fra (kaldet "proto articles", angivet med IEP som underskrift). Disse sidste vil med tiden blive erstattet af originale tekster af fagfilosoffer. Mange af artiklerne er meget lange og grundige, nogle nærmer sig nærmest afhandlinger, men er alligevel lette at finde rundt i, bl.a. er der ofte et kort resume øverst.
www.utm.edu/research/iep/
Thoemmes encyclopedia of ideas er en søgbar database med biografiske artikler om hvad de selv kalder de største tænkere inden for den vestlige filosofi. Thoemmes Press er et engelsk forlag som har specialiseret sig i idehistorie. Og de engelske tænkere er klart opprioriteret: Man vil fx således kunne finde den uden for England ikke særlig kendte Richard Hooker, mens Kierkegård ikke er med. Det er lettest at bruge den alfabetiske liste – den er ikke så omfattende.
www.thoemmes.com/encyclopedia/list1.htm.asp
Stanford Encyclopedia of Philosophy blev lanceret 1995 som et dynamisk opslagsværk (læs: online), og hver artikel bliver løbende opdateret af en gruppe eksperter. Værket er derfor måske det af de nævnte som bedst afspejler de aktuelle trends. Kvaliteten borger Stanford’s Department of Philosophy for. Universitet er et af de højst ansete i USA. Det er ikke så omfangsrigt, kun ca. 100 artikler. Men artiklerne er ganske lande, og værket har nærmest lidt karakter af en idehistorie. Ambitionerne er store, hvad der fremgår af det omfattende stikordsregister – hvoraf kun nogle linker til reelle artikler. Alligevel er det nok bedre end Thoemmes og mere internationalt orienteret: Kierkegaard er med, Hooker ikke.
plato.stanford.edu/contents.html

mandag den 19. januar 2004

Leksika med citater på internettet.
Internetsøgnings serie med centrale og gratis leksika på internettet fortsætter her med nogle leksika med citater. Nogle vil måske med rette påstå at citater ikke hører hjemme i et leksikon. Men de er altså med alligevel! Citater står på bibliotekerne opstillet i 04.1. Meningen er langt fra at lave en komplet liste – hensigten er at vække læsernes interesse for den slags internetsider og hjælpe fans af leksika.
Websiden hedder Aerenlund, så vi må gå ud fra at ophavsmanden/kvinden hedder Ærenlund. Men bortset fra at det ikke fremgår af siden, så er det den eneste danske mere omfattende citatsamling. Medtager citater fra hele den vestlige verden, et par fra ”den 3. verden” og altså også som den eneste mindre kendte danske personer. Den skulle omfatte 10.000 citater. Man kan enten søge på forfattere, emner og på dansk, engelsk – eller begge dele. Bemærk at personerne er oplistet efter fornavne. Man skal altså finde Gandhi under Mahatma og Machiavelli under Niccolo. Hvilket kan gøre det besværligt hvis man nu ikke lige kan huske fornavnet. (Brug eventuelt søgefunktion i ctrl +b).
www.aerenlund.dk/quotes
Columbia World of Quotations har 65,000 citater. De udvalgt af 154 eksperter, stammer fra 5.000 personer og opdelt i 6.500 emner. Der er mulighed for at slå op på personerne alfabetisk og for at søge med enkelte ord som man gerne vil finde citater om. Disse kan så igen afgrænses til bestemte forfattere eller emner.
www.bartleby.com/66/
Simpson’s Contemporary Quotations har over 9,000 citater hentet fra 4,000 kilder og opdelt i 25 kategorer. I modsætning til Columbia beskæftiger den sig fortrinsvis med nulevende (eller nyligt afdøde) personer, og supplerer således Columbia. Søgefunktionerne minder i øvrigt om den første.
www.bartleby.com/63/
Familiar Quotations er ret gammel. Den er fra 1919 og indeholder over 11,000 citater. Man kan enten søge på bestemte forfattere eller prøve stikordsregistret som har over 52.000 emneord.
www.bartleby.com/100/
Se også Internetsøgnings indslag om hvordan man i øvrigt finder citater 12.6.2003.

tirsdag den 13. januar 2004

Gratis leksika på internettet.
Internetsøgning vil i 2004 prøve at finde og omtale få, men centrale og gratis leksika til forskellige områder. Disse indslag skulle altså dække det behov som man kan få for at få korte, men alligevel omfattende oplysninger om et bestemt emne. Indslagene om leksika foregøgler på ingen måde at være fuldstændige, formålet er tværtimod at fravælge en masse leksika til fordel for de få som stort set vil dække ens behov.
Nedenstående første indslag handler dog ikke fagspecifikke leksika, men om almene. Den Store Danske Encyklopædi ikke tilgængeligt gratis online, lige som flere andre af de store danske leksika heller ikke er det. Men heldigvis findes der ganske glimrende alternativer.
Encyclopedia Britanica, 1911-udgaven er i modsætning til online-udgaven af det verdensberømte leksikon ganske gratis. På Det Kongelige Biblioteks hjemmeside (og flere andre steder i verden) bliver denne udgave af Encyclopedia Britannica kaldt for ”måske det bedste leksikon som nogensinde er skrevet”. Årstallet angiver at opslagene altså er mindst 100 år gamle. Men det er omfattende: den trykte udgave var på 29 bind med over 44 mio. ord fordelt på 40.000 artikler, skrevet af 1.500 forfattere, heraf mange af senere verdenskendte personer. Så ud over opslagsværdien er det også interessant historisk set. Søgefunktionen bruger Google, men der er også en alfabetisk oversigt.
1911encyclopedia.org
Columbia Encyclopedia elektronisk udgave er brugt af flere netsteder (nedenfor er dog kun angivet et). Det indeholder omkring 52.000 artikler med til sammen ca. 6½ mio. ord. Det er mere opdateret endl Encyclopedia Britannica 1911, men at udgivelsesdatoen er angivet til 2001 skal man ikke lade sig narre af: artiklerne er langt fra opdateret til den dato. Der er en søgefunktion, men man kan også browse via en alfabetisk liste (det tager noget tid, men er enkelt at finde ud af).
www.bartleby.com/65/
Solidaritets leksikon er betydeligt mindre end de to foranstående. Det har over 2.500 opslag med 3 mio ord. Men til gengæld er det jo på dansk og har derfor også langt flere artikler om danske forhold. At det er venstreorienteret bør ikke afskrække nogen fra at bruge det. For det første er det det eneste gratis danske af denne størrelse på internettet, for det andet er informationsniveauet ret højt, og for det tredje bliver det opdateret løbende. (3. udgave udsendtes 1. maj 2003). Indholdet er fortrinsvis samfundsorienteret: politisk, landeoplysninger, internationalt. Den nemmeste måde er at bruge søgefunktionen eller den alfabetiske oversigt som er under ABC-ikonet foroven. Men hvis man mere er til at browse, så er der også en 7-punktsmenu foroven – som også siger lidt om hvad det kan: personer, lande, organisationer, arbejde, ideologier, begivenheder og begreber. Venstreorienterede veteraner vil genkende det som Pax Leksikon (1978-82)
www.leksikon.org
Listen med rigtig gode leksika på internettet vil fortsætte gennem hele 2004, og vil være med fagspecifikke emner. Fortrinsvis skrevet ud fra bibliotekernes klassifikationssysten (DK5)
Tilføjelse 15. januar: En læser har gjort opmærksom på at Salmonsens Leksikon er ved at blive indscannet og lagt på nettet. Foreløbig dog kun noget af bind 1. Interesserede kan læse om det på nedenstående link:
www.lysator.liu.se/runeberg/salmonsen
Eller gå direkte til det allerede indscannede på:
www.lysator.liu.se/runeberg/salmonsen/2/1/

lørdag den 10. januar 2004

TV-leksikon
Matadors afløser, Krøniken, handler om TV. Så det skal nok øge efterspørgslen på bibliotekerne efter materialer om TV-mediets historie. Selv om TV nok stadig er det mest brugte medie, så findes der forbløffende lidt bogligt materiale om mediets historie, programmer og tv-skuespillere. Hvilket bl.a. skyldes manglen på museer og arkiver. Men måske også den lødighedsdebat som har hængt ved mediet siden begyndelsen. Det var ikke fint at skrive om alle de mere populære programmer.
I Danmark findes godt nok Danmarks Radios Arkiv, men det er meget svært at skaffe materialer herfra. Det gælder faktisk også i USA. Her findes kun tre. Et af dem er The Museum of Broadcast Communications i Chicago. Det åbnede i 1987. Og de er nu også gået på internettet med et TV-leksikon, Encyclopedia of Television. Det er ganske omfattende – både emnemæssigt og indholdsmæssigt. På nedenstående adresse kommer man ind i en alfabetisk oversigt, og klikker man på et bogstav, får man en kort oversigt over hvilke emner der er. Det består af ca. 1.000 opslag og behandler følgende emner:
TV’s historie i nogle udvalgte lande. Det er lidt svært at se hvad udvælgelseskriterierne her er. Nogle af landene har store produktioner, andre ikke. Engelsktalende lande synes at være foretrukket. Australien, Argentina, Spanien, Indien, Israel, Irland og Schweiz er blandt de omtalte lande, men ingen nordiske lande.
Kendte personer fra tv-serier, programmer, produktioner osv. Det kan være skuespillere som Alan Alda (MASH), Rowan Atkinson (Mr. Bean), David Attenborough (ham med naturprogrammerne) eller Walt Disney. Hvert opslag fortæller om hvilke serier og/eller film de har medvirket i.
TV-serier og udsendelser. Dette emne er måske det mest relevante for danske læsere. De danske serier er naturligvis ikke med. Men da amerikanske sitcoms i den grad fylder i det danske tv-marked er der gode ting at hente her. De nyeste er dog ikke med, fx Alley. Men serier som Danny Kaye Show, Dallas, samt I Claudius er godt beskrevet. Ved første øjekast ser det ud som om Dollars ikke er med. Men her skal man huske at de står under det engelske navn, og her hedder det altså Dynasty! Opslagene fortæller bl.a. hvem der medvirkede og har litteraturlister med.
Udover disse emner er der tværgående emner som historiske øjeblikke, vold, quiz-programmer osv. Kort sagt: Masser af de emner som bibliotekarer har så svært ved at finde noget om. Desværre er det jo meget fokuseret på USA, men som sagt så er eksporten af programmer fra dette land overvældende, så meget af stoffet vil også kunne bruges her i Danmark. Det er selvfølgelig et problem at det er på engelsk, men det er dog skrevet i et meget tilgængeligt engelsk, således at i hvert fald gymnasieelever bør kunne bruge det til opgaver. Men hvis man ikke har nogle bestemte formål, er det såmænd også ganske godt til bare at bladre i og opdage hvor meget der er med.
Link:
www.museum.tv/archives/etv/index.html Museum of Broadcast Communications. Encyclopedia of Television.

mandag den 5. januar 2004

Afrika på BBC
Afrika er ikke hverdagsstof i aviserne. Men det eksisterer stadig væk selv om medierne gør alt for at rette vores opmærksomhed mod Mellemøsten. Medierne forbinder normalt Afrika med slaveri, europæisk kolonisering og indsamlinger til de evindelige hungerkatastrofer. Men Afrika er meget mere end det: Kontinentet har sin egen historie og kultur.
Internetsøgning vil derfor gøre opmærksom på at BBC har udarbejdet et omfattende materiale om Afrika. Som til fulde udnytter mange af de muligheder som formidling via internettet giver.
Ifølge indledningen fortælles her Afrikas historie set fra et afrikansk perspektiv. Hvilket igen er usædvanligt. Det er afrikanske historikere som ”med nye øjne ser på begivenheder og personer som har formet kontinentet fra menneskehedens oprindelse til afslutningen på Sydafrikas apartheid”.
Historien er opdelt i 14 hovedafsnit med mange underafsnit. Til sammen udgør tekst- og billeddelen et gedigent historisk værk hvis det var udgivet på tryk.
Men derudover er det også muligt at høre 24 radioprogrammer fra BBC. De varer omkring ½ time og Real Pleayer kan afspille dem.
I det hele taget kan BBC godt anbefales som et sted man søger dokumentation for bestemte emner på et lettilgængeligt, men sagligt niveau. Så når du alligevel er inde på Afrika-siden, så check også de andre emnesider ud…..
Link:
www.bbc.co.uk/worldservice/africa/features/storyofafrica/index.shtml