onsdag den 17. december 2003

Hvad byder fremtiden på (del 2)
At søgemaskiner som Google kan sende besked når en ønsket søgning har fundet nye hits er vist alment kendt. Men man kan også selv kan lave sådanne overvågninger. Sådanne overvågningstjenester er Change Detection (gratis), Watch That Page (norsk, gratis), Spy On It og Info Minder. Ideen med dette er at de overvåger de sider som man ønsker at følge med i. Og sender så en email når der sker ændringer på siderne. Change Detection highlighter de områder af siderne som ændres så du hurtigt kan se om ændringerne er interessante eller ej og henviser til sidetitlen og beskrivelsen. Spy On It og Info Minder tilbyder noget lignende, dog mod betaling.
I de almindelige søgemaskiner søger man normalt hovedsagelig efter tekst. De fleste kan også søge billeder. Men de hele foregår på internetsidernes egne præmisser. Der er ikke nogen som har kikket på billederne og lagt nogle emneord på dem. Disse problemer er tidligere nævnt i Internetsøgning og betyder at en søgning på elefant ikke altid giver et billede af en elefant, ligesom der kan være udmærkede billeder af elefanter som ikke bliver fundet. LTU Technologies og Corbis er eksempler på hvordan en fremtiden emneindekseret billedsøgning kan komme til at foregå: Firmaet har fundet nogle særligt gode billeder og lagt emneord ind som siger noget om hvad der rent faktisk vises på billedet. Altså en meget mere præcis billedsøgning. Og billeder er generelt også i en meget bedre kvalitet end hvad man kan finde på Google biblledsøgning. Bagdelen er selvfølgelig at der tager kolossal tid at lave noget sådant.
En udvikling må også forventes på databaseområdet. Altså dette med at man skal søge via databaser for at finde dokumenterne. Dette sætter søgemaskinerne helt ud af kraft: der er pt ikke nogen gode søgemaskiner som kan søge i databaser. (Se Internetsøgnings indslag om det usynlige internet). Det mest illustrative eksempel er avisernes artikelarkiver.
Længere ude i fremtiden ligger fildeling fra server til server. Forestil dig princippet bag Kazaa udbredt til alle filtyper. Altså dette med at dele musikfiler. Kun teknologien sætter endnu grænser for at folk kan udveksle dokumenter, privat fotos og hvad man nu ellers har liggende på sin computer til alverdens interesserede – uden at du behøver at kunne lave en webside. På firmaplan eksisterer sådanne løsninger faktisk allerede. Desværre kan man ikke se sådanne, da det naturligvis er et særdeles følsomt område.
Til slut: indirekte kan man allerede aflæse Googles begrænsninger. Søgemaskinen er som så mange andre stille og roligt gledet ud i at have flere og flere features. Ikke bare de 4 faneblade over søgefeltet, men også nyheder, , indkøb, telefonbøger, chat, weblogs og forskellige andre, faktisk i alt hele 17! Og flere er måske undervejs. Alt sammen et behjertet, men altså også noget udsigtsløst forsøg på at rette op på de nuværende søgemaskiners begrænsninger. Se også Ask Jeeves for den slags.
Links:
www.watchthatpage.com
www.changedetection.com
www.infominder.com
www.singingfish.com
corbis.ltutech.com
www.infotoday.com/MMSchools/nov03/dcon1103.shtml

Ingen kommentarer: