søndag den 21. december 2003

Brug juleferien til at udvide dit musikkendskab.
Siden den 11. december i år eksisterer der skrappe regler for kopiering af musik i Danmark. Det er uhyre nemt at finde musik på internettet. Men hvad er lovligt at downloade og aflytte? Må man brænde det som man har downloadet? Lovlydige musikelskere kan hurtigt blive skræmt fra vid og sans over uforvarende at komme til at gøre noget ulovligt.
Det er derfor kærkomment at Amazon er ved at opbygge en meget stor MP3-musik emnekatalog. Her kan man da i det mindste være nogenlunde sikker på at det er lovligt at aflytte det som man har fundet. MP3-filerne er nemlig stillet til rådighed af musikerne selv. Med en emailadresse, et navn, rettigheder over musikken og en MP3-fil kan de lovende kunstnere gratis oploade til Amazon. Dette for at give ukendte kunstnere afgang til et udstillingsvindue sammen med mere kendte kunstnere.
Men at området er meget betændt, fremgår af at det næsten er umuligt at finde emnekatalogen fra Amazons hovedside. Brug derfor nedenstående link.
For at dæmpe begejstringen lidt: det er altså ikke de store musiknavne som findes her. Selv om man kan være heldig at finde specialindspilninger med kendte kunstnere som 50 Cent, Tom Waits og andre. Men det er altså heller ikke helt talentløse amatører eller ”garage-kunstnere”. Det er kort sagt god musik med ikke så kendte kunstnere.
Og der er nok at vælge imellem.
På emnekatalogens hovedside finder der 20 hovedkategorier, som både spænder over forskellige musikgenrer som opera, folk, rock, rap og new age og over målgrupper som børn, kristne og soundtracks. Under disse hovedkategorier er der hundredvis af underinddelinger som indeholder i tusindvis af musikfiler (nogle optræder dog i adskillige underkategorier). Under Rap & hip-hop har man således mulighed for at vælge mellem Gangsta, West Coast, East Coast, Underground, Experimental, West Coast, Old School og flere andre. De fleste af grupperne og musikerne kommer fra USA, men der er også ganske mange andre nationaliteter med, under rap kan man således under undermenuen International finde rapmusikere fra hele verden.
Emnekatalogen er grundigt inddelt i mange krydshenvisninger, med mulighed for at sortere kunstnerne efter popularitet, dato og meget andet. Flere af numrene har fået karakter i form af stjerner (1-5). Men lad være med at følge dem! Det er brugerne som ”stemmer”, og ofte dækker stjernerne over ganske få udtalelser, sjældent over 3. Til nød kan man læse hvad ”anmelderen” så har skrevet. Her et typisk eksempel, skrevet af en bruger fra Californien:
“Sounds like Yes and Genesis? Not like any Yes or Genesis I ever heard! I think it sounds like Kansas with imitation Gentle Giant vocal gimmickry. I was never very fond of Kansas, and most of the new prog does not impress me either. Stick with the classics and explore other new music that isn't so self-consciously "prog". Try Krakatoa, for example.”
Det blev kun til to stjerner…
Det eneste man behøver for at lytte til musikken er en MP3-afspiller på sin computer (det kan være Real Player, Windows Media Player eller andre afspillere som det er ganske gratis at få installeret på sin computer.
Link:
www.amazon.com/exec/obidos/tg/browse/-/512934/ref=br_lr_1/102-3501341-1466516

Ingen kommentarer: