Hvad byder fremtiden på? (Del 1)
Intersøgningen er i en fordøjelsesfase: Kendskabet til de mange landvindinger som søgemaskinerne gjorde fra Altavista til Google, er ved at blive almindeligt udbredt, såsom fx at søgemaskiner kræver kendskab til søgesprog, feltsøgning og andet. Men samtidig erfarer de fleste også begrænsningerne: alenlange fundlister, valg af den rigtige søgemaskine – hvad gør man hvis man ikke finder det rigtige osv. Så nogen begynder måske at tænke lidt på hvordan det vil komme til at se ud i fremtiden.
Internetsøgning vil i de kommende indslag prøve at give nogle bud på hvor udviklingen er på vej hen med udgangspunkt i de spæde forsøg på at tage det næste sprig fremad. De kendte søgestrategier med boolske operatorer, felter osv. vil formentlig også fortsætte i en overskuelig fremtid. Men det er nu ikke forfinelsen af disse som Internetsøgning vil beskæftige sig med. Derimod er det de små ledetråde som tænker i helt nye baner.
Det kræver et ganske grundigt teoretisk kendskab samt en temmelig stor erfaring for at finde resultater hurtigt. Dette kendskab får internetsøgeren gennem langvarig rutine og utallige søgninger på internettet. Men kunne dette ikke gøres maskinelt? Jeg tror at fremtidens søgemaskiner vil forsøge at gøre disse tanker ”maskinelle”. Dette er i hvert fald hvad man kan se på søgemaskiner som giver visuelle universer når man søger: Kartoo, Web Brain, In Xight, Antarctica og Vivisimo. Det første spæde forsøg var den nu hedengangne søgemaskine Northern Light. Denne søgemaskines principper er i dag videreført i metasøgemaskinen Vivisimo. Problemet var at den ikke maskinelt var i stand til at lave effektive underdelinger. Men ideen er der ikke noget i vejen med.
Principperne er blevet udviklet visuelt af andre søgemaskiner. Kartoo er beskrevet på Internetsøgning 12. august 2003. Den prøver via fællesnævnere i søgningen at skabe forbindelseslinjer mellem fundene i en søgning. Man kan hele tiden enten tilføje nye uddybende søgeord eller slette blindspor. Det kan sammenlignes lidt med at bladre i et leksikon med mange ”se-også-henvisninger”. Og man kan hurtigt komme til at fortabe sig ud af adskillige ligegyldige tangenter. Men bliver systemet forfinet, vil det klart blive en styrke i forhold til den blotte og bare page rank-sortering som vi i dag kender fra Google og andre gode ordsøgemaskiner.
Webbrain ligner mere en traditionel søgemaskine, men ligesom Kartoo opstiller den nogle inddelinger som man kan arbejde videre fra, her i form af linjer: man kan hele tiden ændre fokus, dvs. få et nyt søgeord ind i centrum for derefter at se udviklingslinjerne ud fra dette søgeord.
Begge søgemaskiner er gode til at sætte associationer i gang. Det kan være en fordel hvis ens søgning er mangetydig eller upræcis. Tag fx julemanden. Her giver Kartoo nogle gode associationer: christmas, historier, greeting official, santa claus. Men også nogle lidt uforståelige: hvor, stor og november. De første kan man uddybe yderligere, lige som man kan fjerne de uønskede. På denne måde ændrer ”universet” sig hele tiden, lige som der i kanterne hele tiden er nye ord at gå videre med eller udelukke. En helt anderledes måde at navigere rundt med.
Indtil videre er dette ikke særligt præcist. Det må vi erkende. Men konceptet i denne måde at søge på er helt anderledes end i fx Google. Og hvis de engang kommer til at fungere bedre: Klart mere kreative og givende.
Ud over disse to åbne søgemaskiner er der Inxight og Antarctica som er rettet mod virksomheder som ønsker at købe et søgesystem: Inxight er kun på tegnebrættet og har forsøgt at kombinere alle de forskellige muligheder på samme sted. Man kan se en demo af deres søgesystemer, hvis ellers man kan udholde den reklamestil som er almindelig i USA. Systemet er beregnet på firmaer, så måske vil det aldrig rigtigt blive en offentlig mulighed, men man kan så blot tage det som en oplevelse. Antarctica har bibliotekerne som primær potentielle brugere. (I Danmark ville sådan noget nok være lidt utænkeligt: bibliotekerne er både tunge og ressourcesvage aftagere af sådanne eksperimenterende systemer). Man skal lade sig registrere hvis man vil se deres demo.
(Fortsættes….)
www.kartoo.com
www.webbrain.com
www.inxight.com
www.antarctica.net
vivisimo.com
Ingen kommentarer:
Send en kommentar