mandag den 1. december 2003

Feltsøgninger
Søgemaskinernes feltsøgninger har ændret sig en del siden 4. november 2002 hvor Internetsøgning sidst skrev om emnet. Derfor en opdatering:
Feltsøgning er et af de tre hovedprincipper bag søgemaskinernes avancerede søgninger. (De to andre er søgesprog og tekniske afgrænsninger). Forstår man dem er det let at ”oversætte” betydningen af de ofte forvirrende avancerede søgebilleder. Her lidt om feltsøgning.
Feltsøgninger går ud på at afgrænse sin søgning til de områder (felter) af en internetside som indikerer at der står meget vigtigt om det som man har søgt på. Dermed undgår man at søge på alt det ligegyldige på en internetside. Der er mange felter at søge i, her er tre meget anvendelige felter:
Topdomænet. Det tredje led i en internetadresse, topdomænet, er enten en landekode (fx .dk og .se), eller en dokumenttypeangivelse (fx .com, .edu, .gov, .org og .net). Topdomænet er altså godt hvis man ønsker at afgrænse sin søgning til et bestemt land eller en bestemt dokumenttype: kommercielle sider (.com), akademiske sider (.edu) eller regeringssider (.gov i USA). Hvis man fx skal lave en universitetsopgave om voodoo er det nyttigt kun at søge på .edu-sider.
Titlen. Fornuftige webmastere giver deres sider en titel som fortæller hvad siden indeholder. Den står øverst oppe i den mørkeblå streg. Er et søgeord det samme som en titel, er det et stærkt indicium på at siden er relevant.
Filtype. Denne form for feltsøgning er bl.a. beskrevet i Internetsøgning, den 28. august 2002.
Ud over disse tre findes der bl.a. host, image, link, anchor, related, text, object, language, sound, pictures, date…. De kan bruges til specialsøgninger på fx billeder, nyheder, multimedier, videoer, MP3-filer, audio, emnekataloger, grupper osv. Webmastere vil fx kunne bruge en link-søgning til at finde ud af hvor mange der linker til ens side.
Sådan feltsøger man i praksis.
Man søger i felter med koder, eller kommandoer. De varierer fra søgemaskine til søgemaskine, især Google skiller sig ud. De fleste søgemaskiner har valgt koderne domain:, title: og filetype: for de tre nævnte felter, men Google bruger koderne site:, intitle: og filetype.
Her er et eksempel på en søgning på dokumenter fra et universitet i USA om præsident Clintons undskyldning (i affæren med Lewinsky):
title:apology domain:edu ”bill clinton”
Eller hvis det var Google
intitle:apology site:edu “bill clinton”
Som det ses kan man altså godt kombinere feltsøgninger med søgesprog.
Feltsøgning er et af avancerede internetsøgeres allerbedste redskaber, men det kræver en del kendskab til internettets opbygning.
Uægte feltsøgning.
Søgemaskinernes feltkoder minder om bibliotekskatalogernes mulighed for at søge på fx forfatter, titel og emne. Men søgemaskiner har ikke tilnærmelsesvis de samme muligheder som fx bibliotekernes databaser til at søge med kommandoer. I søgemaskiner kan man imidlertid lave noget der ligner lidt. Vi kunne kalde det en ”uægte kommandosøgning”. Her nogle eksempler til inspiration.
Bestemte fænomener på internettet: Ofte kan det betale sig at søge på typer af internetsider som behandler ens emne ud fra en bestemt indfaldsvinkel. Det kan være webringe, nyhedsgrupper, weblogs, ordbøger, emnekataloger eller databaser. Skriv navnet på sådanne specialsider sammen med søgeordet således:
weblog bonsai
webring hunde
nyhedsgrupper bonsai
database slægtsforskning
dictionary bonsai
(bemærk at der er meget få danske ordbøger, hvorfor ordbog er et dårligt søgeord).
Obs: nogle er ikke særlig gode at bruge, fx noder, sangtekster
Overordnet ord kombineret med specifikt ord. Specifikke ord flertydige og optræder i sammenhænge som er forstyrrende for resultatet. Tag fx et søgeord som tvillingerne. Søgemaskinerne kan ikke finde ud af om du mener et stjernetegn (astrologi), et stjernebillede (astronomi) eller to mennesker. Klargøre det på følgende måder:
stjernetegn tvillingerne
stjernebillede tvillingerne
søskende tvillinger

Nogle gange må man prøve ad flere gange:
schäfer hunde
giver en del tyske sider, fordi ordet hunde er det samme på tysk og dansk. Her kan man så eventuelt afgrænse til danske sider
På samme måde kan princippet udnyttes til søgninger som:
city copenhagen
bjerg ”mount everest”
omregning tommer
omregning mile km
forkortelse adsl

Kun den ihærdige internetsøgers fantasi synes at sætte grænser. Jeg håber at disse eksempler har givet inspiration til at prøve at finde flere uægte kommandoer. Ideen er hermed i hvert fald givet videre.

Ingen kommentarer: