Hvad betyder søgemaskinernes navne?
Har du nogensinde undret dig over hvorfor søgemaskinerne hedder det de gør? Det har Chris Sherman fra Search Engine Watch (9. oktober 2003) sat sig for at besvare.
Generelt er søgemaskinerne navngivet ud fra tre principper: funktionelle navne, ord fra ikke-engelske sprog og iøjnefaldende navne.
Her er resultatet, i alfabetisk orden:
Alltheweb: Med norsk oprindelse blev kaldt sådan fordi det var firmaets intention at dække hele internettet
Altavista: er spansk og betyder bl.a. overblik. I søgemaskinens første år var der en strid mellem et firma med samme navn og søgemaskinens ophavsfirma, Digital – som måtte betale 3,3 mio dollars for eneret til domænenavnet.
Ask Jeeves: Er opkaldt efter romanforfatteren P. G. Wodehouse’s romanfigur, butleren Jeeves. Fordi intentionen med søgemaskinen oprindeligt var at man skulle kunne søge med sætninger. Som Altavista røg Ask Jeeves ud i en juridisk fejde med forfatteren…
Google: Er en kreativ videreudvikling af ordet ”Googol”. Som er det matematiske ord for et 1-tal fulgt af 100 nuller. Og hentyder til det atronomiske tal af information som Google åbenbart stræber efter. Oprindeligt hed Google BackRub.
Hotbot. En “bot” er en afsnappet form af robot. Det er vel almindeligt kendt at søgemaskiner bruger søgerobotter til at hente data på internettet. Hot giver sig selv.
Inktomi: Denne kan almindelige mennesker ikke søge i, men den sælger sine data til andre søgemaskiner. Ordet kommer fra en indianerlegende (lakota-stammen). Her er Inktomi en lurendrejer-edderkop som blev kendt for evnen til at overvinde overlegne modstandere gennem kløgt og list. Edderkopper hentyder til at søgemaskiner ud over robotter også bruger noget mekanik som populært kaldes Spider (edderkop), lige som web betyder spind, fx et edderkoppespind.
Looksmart: Hentyder både til den smarte måde som den har opbygget sit emnekatalog – og til de folk som vælger at bruge søgemaskinen!
Lycos: Er opkaldt efter lycosidae, det latinske navn for jagtedderkopper. De bygger ikke spind, men jagter byttet. Tarantellen er vist den mest kendte. Jf. edderkoppeforklaringen under Inktomi. Navnet passer ikke længere, idet Lycos nu reelt bruger Alltheweb!
Teoma: Er gælisk ord for ekspert. Som hentyder til to af søgemaskinens varemærker: Evne til at finde sider med links og til at analysere søgeordene.
Yahoo: Er et akronym for “Yet Another Hierarchical Officious Oracle”, men hed oprindeligt "Jerry's Guide to the World Wide Web". Stifterne d’herrer Chief Yahoos Yang og David Filo påstår imidlertid at de slog ordet op i en ordbog og faldt for den almindelige definition: primitiv, simpel, besynderlig. Litteraturinteressede vil måske erindre at yahooer er de ulækre menneskelignede væsner i Swifts Gullivers Rejser i landet hvor rollerne mellem heste og mennesker er byttet om. Navnet inspirerede til den danske søgemaskine Jubiis navn (den er i øvrigt nu ejet af Lycos).
Og nu vi er ved det danske: for egen regning kan tilføjes om danske og skandinaviske søgemaskiners navne:
Kvasir og Sol: Er opkaldt efter en mand fra den nordiske mytologi: Kvase, Kvaser eller Kvasir, en mand skabt af vaners og asers spyt. Fordi Kvasir var skabt af gudespyt, var han så klog at ingen kunne spørge om noget han ikke kunne svare på. Nogen må have fortalt firmaet at det nok var en af de mere ukendte i den nordiske mytologi, for nu om stunder er Kvasir mest kendt under navnet Sol.
Link:
www.searchenginewatch.com
www.oslo.net/historie/kvasir-info.html Om Kvasir og Sol
Ingen kommentarer:
Send en kommentar