onsdag den 17. september 2003

Ti råd til bedre søgninger.
Websearch har ti gode råd til den trænede internetsøger for at forbedre sine søgninger. Flere af disse temaer har tidligere været i Internetsøgning. Pga. rådenes overskuelighed følger de her - med kommentarer. Rådene er henvendt til videnskabelige forskere, men kan udmærket bruges af alle andre – med lidt tilretning.
1. Bedre spørgsmål giver bedre svar. Det kan man gøre på flere måder: Brug så vidt muligt anførselstegn, byt om på rækkefølgen af dine søgeord for at få ændret sorteringen af fundene, prøv at søge ved hjælp af sætninger og søg med ufuldstændige sætninger. Tag fx spørgsmålet: hvem byggede Rundetårn? Søgning på Rundetårn giver alt for mange poster. Men sætninger fx: "byggede Rundetårn", eller "Rundetårn blev opført" giver mere præcise svar. Fornuftige webmastere giver deres sider en titel som fortæller hvad siden indeholder. Den står øverst oppe i den mørkeblå streg). Er titlen det samme som ens søgeord, er det et indicium på at siden er relevant. (Se internetsøgning om søgesprog 8.12.02 og feltsøgning 4.11.02)
2. Brug nyhedsgrupper lavet af eksperter, søg I anerkendte kvalitetstidsskrifter og emnespecifikke emnekataloger til at finde forskningsmateriale som ikke kan findes af de normale søgemaskiner. Fx kan Science Direct søge i mere end 1,800 sådanne kvalitetstidsskrifter. Open Directory et andet med mere end 55,000 tilknyttede som har samlet over 3.8 millioner websider. Søgemaskiner kan også bruges til at finde sådanne emnespecifikke emnekataloger ved at søge med emnet +"web directory". En såkaldt uægte kommandosøgning (se Internetsøgning 19.8.03).
3. Abonner på emailnyheder. Imange internetsteder tilbyder at udsende nyhedsbreve for at du kan holde dig ajour på internettet. Derudover er der aviser og søgemaskiner som Google (Google alerts) kan lave automatiske søgninger med jævne mellemrum. (Se også Internetsøgning, 22.1.2003).
4. Avancerede søgeteknikker. Det omfatter brug af søgesprog og feltsøgning (Internetsøgning har særskilte temaer herom, se oversigten over arkivet øverst).
5. Søge artikler og indekser. Sådanne indekser befinder sig normalt på det usynlige internet og findes derfor ikke af almindelige søgemaskiner. Her henviser Science Direct til videnskabelige baser, men der er også andre steder, såsom Find Articles, avisernes arkiver og andre.
6. Download forskellige værktøjer. Søgemaskiner som Google og Teoma tilbyder at man kan lægge værktøjslinjer under de normale til browsere som Internet Explorer. Her findes tit nogle ekstra faciliteter. I Google fx mulighed for at stoppe popups og en grafisk visning af siders ”ranking”.
7. Føre regnskab med tidligere søgninger. Dette er ikke et råd som jeg finder meget bevendt. Selvfølgelig skal man da lære af tidligere søgninger, men det er nok mest forskere som har brug for at undgå at de kommer til at lave de samme søgninger flere gange.
8. Find indflydelsesrige forskere på det emne som du er interesseret i. Dette er ikke særligt udviklet i Danmark, men i USA findes der faktisk emnekataloger over den slags forskere, fx ISIHighlyCited.com. Man kan både søge på navn, land og emne. Her vil man fx kunne finde en snes danske forskere tilknyttet universiteter og forskningscentre (Risø). En anden måde at er finde ud af hvem der linker til en bestemt side. (Se Internetsøgning 28.5.03)
9 Vælg den rigtige søgemaskine. Google er et godt førstevalg fordi den er stor, sorterer bedre end de fleste, har mange typer filformater med, arkiverer mange gamle internetsider og giver henvisninger til dmoz (Open Directory). Alltheweb er en anden god søgemaskine som har en fremragende avanceret søgning og ydermere kan søge på mange forskellige typer multimediefiltyper. Scirus er mere for de videnskabeligt interesserede med over 135 millioner videnskabsrelaterede websider, dvs. de mere ”folkelige” er sorteret fra på forhånd. Scirus har også de føromtalte kvalitetsartikler med.
10. Bliv ekspert. Dette er nok mest et råd til folk som vil hjælpe andre med at holde sig ajour med internettet. Læs derfor originalartiklen fra Webresearch Guide.
Link:
Webresearch Guide of ScienceDirect: http://www.webresearch.sciencedirect.com/
All The Web: www.alltheweb.com
Find Articles: www.findarticles.com
Google: www.google.com
ISI highly cited : isihighlycited.com
Open Directory: dmoz.org
Science Direct: www.sciencedirect.com/science/journals
Scirus: www.scirus.com

Ingen kommentarer: