tirsdag den 19. august 2003

Uægte kommandosøgning i søgemaskiner.
Søgemaskiner har ikke de samme muligheder som fx bibliotekernes databaser til at søge med kommandoer. Dvs. søge meget specifikt (se indslaget om feltsøgning 4. november 2002). Men det hindrer jo ingen i at prøve at lave noget som ligner. Lad os kalde det en ”uægte kommandosøgning”.
Bestemte fænomener på internettet: fx webringe, nyhedsgrupper, weblogs, ordbøger, emnekataloger og databaser. Søgningen kan fx laves således:
weblog bonsai
webring hunde
nyhedsgrupper bonsai
database slægtsforskning
dictionary bonsai
(bemærk at der er meget få danske ordbøger, hvorfor ordbog er et dårligt søgeord).
Obs: nogle er ikke særlig gode at bruge, fx noder, sangtekster
Kombinere overordnet ord med specifikt ord. Ofte er specifikke ord mangetydige og optræder i sammenhænge som er forstyrrende for resultatet. Tag fx et søgeord som tvillingerne. Er det et stjernetegn (astrologi), et stjernebillede (astronomi), to mennesker? For at klargøre det, kan man søge på følgende måder:
stjernetegn tvillingerne
stjernebillede tvillingerne
søskende tvillinger

Nogle gange må man prøve ad flere gange:
schäfer hunde
giver en del tyske sider, fordi ordet hunde er det samme på tysk og dansk. Her kan man så eventuelt afgrænse til danske sider
På samme måde kan princippet udnyttes til søgninger som:
city copenhagen
bjerg ”mount everest”
omregning tommer
omregning mile km
forkortelse adsl

Kun den ihærdige internetsøgers fantasi synes at sætte grænser. Jeg håber at disse eksempler har givet inspiration til at prøve at finde flere uægte kommandoer. Ideen er hermed i hvert fald givet videre.

Ingen kommentarer: