torsdag den 21. august 2003

Nyhedssøgning – stol ikke bare på søgemaskinernes nyhedssøgning.
Enhver søgemaskine med respekt for sig selv har indrettet en nyhedssøgning. Forleden opdagede jeg imidlertid at nyhedssøgning i søgemaskiner ikke altid skal foregå i søgemaskinernes nyhedssøgning – men ved ganske almindelig websøgning!
Jeg ønskede at finde nyheder om knivdrabet på Antonio Curra på Nørrebro. (Søgningen: ”antonio curra”). Resultatet viste overraskende at almindelig websøgning i flere tilfælde er bedre til at finde nyheder end søgemaskinernes nyhedssøgninger!
Google News fandt 0 resultater! En almindelig websøgning gav næsten 500 resultater, langt de fleste var nyheder fra italienske og skandinaviske medier og weblogs! De fleste var kun få dage gamle.
Alltheweb News gav 34 resultater. Udelukkende skandinaviske nyhedsmedier. Almindelig websøgning gav 21 resultater, heraf nogle få fra italienske nyhedsmedier.
Altavista News gav som Google 0 resultater, mens almindelig websøgning gav 24 resultater, lidt bedre end Allthewebs.
Hvad kan vi så lære af det? Jo, søgemaskinernes nyhedssøgning har på forhånd udvalgt nogle nyhedsmedier som de henter deres oplysninger fra. Grunden til at Google News og Altavista News ikke finder noget, er højst sandsynligt dels at de ikke vil i klammeri med landenes lovgivninger om dybe links, dels at de prioriterer amerikanske medier. Alltheweb News (hvis oprindelse er norsk) søger også i skandinaviske medier.
Men hvorfor finder man så nyheder ved almindelig websøgning? Tja, søgemaskinerne indekserer jo alle websider som de plejer. Her kommer ajourføringen ind: Google (web) er åbenbart i dette tilfælde klart mere ajour end Altavista og Alltheweb. Derfor har den også fået de nyhedssider med fra skandinaviske og italienske medier som har skrevet om begivenheden.
Det er forvirrende at man altså ikke bare skal søge nyheder ved søgemaskinernes nyhedssøgning, men også gennem almindelig websøgning. Men hvis bare man ved det, kan man i det mindste tage højde for det!
(Om nyhedssøgning, se arkivet 8. oktober 2002, 11. marts 2003 og 09. april 2003)

Ingen kommentarer: