onsdag den 27. august 2003

Fornyelser på Jubii: uændret indhold med lidt mere overskuelighed.
Jubii har gennemgået en totalrenovering af udseende. Og lidt indhold. Jubii Net Nyt, nr. 16 fra 8. juli gennemgår det nye design. (Herfra citaterne).
For internetsøgere er søgefunktionerne mest interessante. Jubii har omdefineret ordet ”søg”: ”Søg er overbegrebet for alle de søgninger, du kunne tænke at foretage dig - om det er en søgning i emneindekset eller et opslag i De Gule Sider”.
Ikke desto mindre har Jubii dog bevaret et faneblad ”søg”: ”Under fanebladet Søg har man udvidede søgemuligheder i søgefeltet, i forhold til på de andre faneblade … På forsiden af Søg finder man … 16 indgange til Jubii's Indeks … Foretager man en søgning i Jubii, får man, som hidtil, op imod 20 søgeresultater på en side. Man får i venstre-baren præsenteret kategorier med indhold, der ligger i nærheden af de søgeord, man har indtastet, således at man kan vælge at hoppe direkte ned i en kategori og lade sig inspirere. I baren findes ligeledes Jubii Anbefaler og Link Værktøjer”
Emnekataloget som Jubii altså kalder Indeks indeholder ”lidt over 100.000 links fordelt i 5.000 kategorier”. Linkene er danske. Annoteringerne er ultrakorte, normalt en enkelt linje. Man kan søge i de optagne links med Jubii supersøgning. Det eneste kvalitetskrav synes at være at linket ikke er dødt.
Dermed er Jubii-brugere i den stik modsatte situation som når vi bruger Folkebibliotekernes Netguide (FNG): Mens FNG ofte har for få links med, ja så får man oftest for mange ligegyldige links i Jubii’s indeks. Prøv fx under jura-links. Her ligger Retsinformation i samme bunke som perifere link. Hvor ville det have været godt med et ”Vi anbefaler…” øverst oppe!
Jubii har så heldigvis bevaret de uforlignelige Guider (omtalt her i Internetsøgning 7. marts 2003 og repeteret efter dette indslag). De findes stadig i stort set uændret form i venstre side når man åbner fanebladet ”Søg”.
Navigationsmæssigt er det blevet lettere med hvad Jubii kalder ”Pegekategorier”.
”For at sikre en nem genfinding har vi fået en ny funktion i Indekset, der sikrer at en kategori kan vises alle de steder hvor den er relevant. De nye kategorier kalder vi Pegekategorier, og de vises med en ~> bagved navnet, så man kan se at kategorien rigtigt hører til et andet sted. Ved at indføre pegekategorier, kan vi nu vise vores indhold flere steder, hvilket kan være meget praktisk, når verden ikke er sort/hvid”
Jo tak. Det er bestemt en god ting. At kategorien ”Naturområder” (hvis links fortrinsvis er til fritidslivsbrug) står under ”Samfund” er ikke lige til at se logikken i. Men skaden er så ikke så stor når pegehenvisningerne hjælper på vej.
Jubii har stadig en ”Verdenssøgning”, altså en almindelig websøgning. Tidligere foregik det i Fast/Alltheweb. Nu oplyser Jubii kun at det er ”en international robot”.
Til slut: Flere gange er jeg rendt ind i de irriterende ”Siden kan ikke vises”. Forhåbentligt kun indkøringsvanskeligheder….
Links:
www.jubii.dk Jubii
www.fng.dk Folkebibliotekernes Netguide

Her er en revideret udgave af indslaget om Jubii’s Guider fra 7. marts 2003:
Jubii’s guide – ubemærket guldgrube.
Under søg-menuen finder man indgangen til guiderne: Først får man en oversigt over hvilke guider der findes. Aktuelt er der 14 emner med i alt ca. 80 underemner. Frem for at være komplet har Guiden valgt at udvælge nogle praktiske emner som bruges af mange mennesker hver dag, eller i hvert fald ofte. Fx rummer Kulturguiden 11 emner fra såvel generelle emner som film, litteratur og musik som nogle populære specielle temaer som Elvis, Harry Potter og Ringenes Herre.
Emnet Aktuelt rummer nogle links til dagsaktuelle emner.
Guidens link er forsynet med flag hvis der er tale om udenlandske. Man skal passe på med at trykke på de blå mapper. Så ryger man nemlig ud af Guiden og over i Jubii’s indeks. Her kan man hurtigt miste orienteringen….
Jubii’s Guide er først og fremmest til almindelige dagligdagsoplysninger, til almindelig surf-fornøjelse og til ”Gud-findes-der-osse-sådan-noget”-oplevelser. Ikke til tungt, dybdeborende stof til en universitetsopgaver el.lign.

Ingen kommentarer: