tirsdag den 18. februar 2003

Google køber Pyra Labs - Blogger.
Normalt er der ikke erhvervsnyheder på denne weblog. Her dog en enkelt undtagelse idet den også har at gøre med den webside (www.blogger.com) hvor Internetsøgning-webloggen er oprettet. Google Inc. har den 17. februar købt Pyra Labs. Det er et lille hold af seks edb-udviklere. Med dette skridt er Google godt på vej til også at blive udgiver. Sidste efterår lancerede Google Inc. en nyhedsservice, og to år før købte firmaet Usenet (et arkiv for diskussionsgrupper på internettet).
Pyra Labs direktør, Even Williams, kalder opkøbet for et ”drømmescenarie” fordi han derved får adgang ikke bare til flere penge, men også til servere, båndbredde og knowhow. Blogger (oprettet 1999) er Pyra Labs flagskib.
Sådan lidt navlebeskuende kunne man som blogger-administrator måske forestille sig at opkøbet bliver en slags blåstempling af blogger-fænomenet. Måske!
På BBC News den 21. februar kommenterede teknologikonsulent Bill Thompson opkøbet således: ”Weblogs truer ikke journalistikken… Ofte er de det modsatte af journalistik: rygter uden indhold, fordomme, sladder maskeret som opinion… Det er generelt sådan at det er nødvendigt at bekræfte enhver oplysning på en weblog andetsteds”. Hvilket selvfølgeligt er rigtigt når man snakker om de seriøse medier. Thompsons karakteristik kunne såmænd også passe på mange etablerede medier…
Thompson forsøger at indkredse hvorfor Google opkøbte Pyra Labs: at Google blot ville hjælpe et firma i knibe, at Google vil bruge weblogs i dens nyhedsservice eller at det viser at Google er et foretagende uden respekt for dets brugeres privatliv.
Det er denne sidste teori som Thompson væver lidt videre på: Han påstår at Google ønsker at registrere så mange informationer som muligt om brugerne af søgemaskinen: komputerens ip-adresse, tid, browserens detaljer og hvad man søger efter. Google’s værkstøjslinje, som gratis kan tilføjes enhver browser, registrerer alle de websider som du har været inde på. Hvilket gør det muligt fx at snage i hvilken børnesygdom dine børn havde sidst, hvilke skilsmisseadvokat du har søgt efter, osv. På grund af dette foreslår Thompson at Google kommer under offentlig kontrol.
Noget af en anklage. Men nyheden stammer altså fra BBC.

Ingen kommentarer: