mandag den 14. oktober 2002

Verdens mest oversete adressesøgetips.
I sommers udkom endnu en bog om internetsøgning: Peder Fjordvang: Søgning og research på internettet. Som snart sagt enhver anden af den type indeholdt den ikke et af de mest elementære og effektive søgetrick: adressesøgning i Explorers adresselinje.
Nu kommer en afsløring: søger du internetadressen på Rudkøbing Efterskole, Statens museum for kunst eller Frederiksberg Seminarium? Jamen, så skriv bare rudkøbing efterskole i adresselinjen. Og skriv bare med ø (og æ og å) og mellemrum. Explorer opfatter automatisk det som en forespørgsel på en internetadresse i MSN’s omfattende database.
Fjordvang anbefaler som de fleste andre lærebøger gættemetoden: man skriver www, gætter på et domænenavn og et topdomæne (.dk, .edu, .org osv.). Gættemetoden kan være nyttig. Men den er alt for langsom, usikker og kræver en god portion held. Og vigtigst: den er for det meste helt unødvendig! Den er kun nødvendig hvis en internetadresse ikke findes i MSN’s database. Men det sker sjældent.
Explorers adresselinje har en indbygget ”nummeroplysningsfunktion”. Den svarer til at man i gamle dage ringede op til nummeroplysningen og spurgte efter nummeret på fx Rudkøbing Efterskole. Dengang gav man sig jo heller ikke af med at gætte på telefonnummeret ved at ringe til flere hundrede telefonnumre med Rudkøbings områdenummer.
Explorers adressesøgningsfunktion søger i MSN’s database alle de steder hvor Rudkøbing Efterskole optræder i en adresse. Først viser den websteder, dernæst websider hvor Rudkøbing Efterskole optræder. Og viser først fund fra Danmark, dernæst USA. Findes der kun et websted, åbner Explorer automatisk dette. Ellers fremkommer en liste med fund, som man så kan afprøve.
Man skal aktivt afbryde denne søgefunktion for ikke at kunne adressesøge på denne måde. Hvis det er sket, kan man gøre en ud af to ting:
Man kan slå adressesøgningsfunktionen til igen via browserens menulinje: Funktioner, internetindstillinger, vælg fanebladet Avanceret. Næsten nederst i denne er der nogle afklikningsmuligheder. En af dem er Søg ikke fra adresselinjen. Hvis den er slået fra skal man fjerne fluebenet. Tryk herefter anvend og OK. Herefter skulle du kunne søge i adresselinjen igen.
Man kan klikke adressesøgefunktionen frem fra browseren, det er knappen Søg. Den befinder sig normalt ved siden af Startside. Herefter kommer en søgeboks frem i venstre side af skærmen som man så kan skrive i.
Det nemmeste er at indstille adresselinjen til adressesøgning.
Er man først blevet fortrolig med denne form for adressesøgning, kan den også bruges til en slags emnesøgning. De fleste webmastere kalder nemlig deres sider for noget karakteristisk. Fx har mange automobilforhandlere en underside med tilbud om brugtbiler, som de kalder … ja, brugtbiler. Tilsvarende kalder mange webmastere deres websider med oversigter over skoler for gymnasieskoler, folkeskoler eller bare skoler.
Derfor kan man med fordel bare skrive disse ord i adresselinjen. Prøv selv!

Ingen kommentarer: