lørdag den 5. oktober 2002

Statistik på internettet (2)
Den 23. august 2002 skrev jeg om hvordan man kan søge statistik på internettet. Siden da er der kommet en vigtig søgemaskine:
seitti.funet.fi:5000/etusivu_en.html
Bag denne adresse - som vel nærmest er umulig at huske i hovedet - gemmer sig en søgemaskine som henviser til databaser med gratis offentlig statistik fra hele verden. Der er mange muligheder for at lave avancerede søgninger, kombinatoriske søgninger på lande og emner, fritekstsøgning. Og maskinen bruger Boolske operatorer (og, ikke og eller). Er man i tvivl om hvilke emneord man skal bruge i fritekstsøgningen, er der et emneopdelt stikordsregister, hvor man kan se hvilke ord man skal bruge. Ikke lige en søgemaskine til hurtige referencespørgsmål for bibliotekarer. Men bestemt en anbefalelsesværdig søgemaskine til folk der er ude efter mere detaljeret statistik. Og så er den lavet i Finland...

Det forkromede overblik: Searchenginewatch
Internettet har flere gode sider om internetsøgning. Og som bibliotekar, underviser eller bare almindeligt interesseret kan det ofte være vanskeligt at danne sig et overblik.
Men det er der heldigvis nogen som gør for os! Det bedste sted synes jeg er
www.searchenginewatch.com
Ved første blik forekommer webstedet noget uoverskueligt. Der er mange uforståelige hovedoverskrifter. Begynder man at navigere rundt, finder man hurtigt ud af at man allerede har været på de samme sider en gang før. Artiklerne er imidlertid dybtgående og forklarer ofte meget mere og bedre end søgemaskinernes egne vejledninger. Så det er tiden værd at opsøge denne side hvis man vil sætte sig grundigt ind i søgemaskinernes verden, sammenligne og forklare forskelle og ligheder mellem søgemaskinerne.
Her er en introduktion til de væsentligste steder på Searchenginewatch.
Hovedsiden er delt i tre lodrette kolonner hvoraf den midterste er den mest interessante. Den hedder Departments. Herunder er der især følgende der er gode:
Web searching tips: Under denne lidt kryptiske overskrift gemmer der sig dels nogle elementære søgetips som at bruge +, - og “” under Search engine math, dels nogle meget avancerede søgetips for de mere avancerede søgere, fx feltsøgning. Det sidste finder man under Powersearching for anyone.
I denne menu finder du under punktet Search engine reviews nogle uddybende artikler om søgemaskiner, søgetekning, portaler o.lign. (Ikke at forveksle med hovedsidens menu med nogenlunde samme navn).
Search engine listings er mange forskellige oversiger over søgemaskiner. Der er 9 undermenuer til dette punkt som strækker sig over de generelle søgemaskiner til mere specialiserede som fx nyhedssøgning og søgemaskiner for børn. (Bemærk at dette punkt også befinder sig i Web searching tips, search links…).
Det er også muligt at abonnere på deres månedlige nyhedsbrev som handler om de nyeste tiltag på søgemaskineområdet, Searchenginereport. Den kommer gerne i to dele

Ingen kommentarer: