torsdag den 22. august 2002

Billedsøgning
Hvordan virker søgemaskinernes billedsøgninger egentlig? For det er vel klart for enhver at søgemaskinerne ikke kan ”se” hvad der er på et billede.
Søgemaskiner søger efter grafiske filer. De ender på fx .gif, .jpg, .jpeg, .bmp o.lign. Dernæst tjekker de hvad disse grafiske filer i øvrigt hedder.
Eksempel: på Zoologisk Haves hjemmeside er der et billede af en giraf. Dette billede har adressen:
www.zoo.dk/site/06Zoo_nyheder/01Nyheder/01Pressemeddelelser/40Giraf/Giraf4.gif
Det er altså en .gif-fil. Når søgemaskinen har fundet denne fil i sin database kigger den på hvad der i øvrigt står i filnavnet. Der står ordet giraf to steder. Uheldigvis står der faktisk ”40giraf” og ”giraf4”, så hvis søgemaskinen ikke er i stand til at ignorere tallene finder den ikke dette billede.
Der er også andre faldgruber så gode billeder ikke er med i søgningen. Den berømte Hamburg Zoo har fx nogle særdeles gode billeder af elefanter. Et af dem har denne adresse:
www.zoohamburg.de/bilder/ele2.jpg
En billedsøgning ville finde denne på endelsen .jpg. Men uheldigvis står der intet om elefant i navnet, der står kun ”ele2”! Dvs. at man skal søge med ele2 for at finde dette billede, man finder den ikke hvis man søger med ”elefant” eller ”elephant”.
Til gengæld får man så et billede af en præmieoverrækkelse fra en Karnevalsfest i Gotha med nogle tyske mænd med narrehatte på – uden antydning af elefanter. Titlen på dette billede er nemlig:
www.geschwisterweisheit.de/images/elefant.jpg
Fordi det forestiller Geschwisterweisheit’ens overrækkelse af den lokale elefantorden…
Nogle få søgemaskiner søger også på hjemmesider hvis titel tyder på at der er billeder om et bestemt emne. Dette er selvfølgelig en meget dårlig måde at søge på. ”fynske billeder photo gallery” kunne tyde på at der var billeder, men næppe fra Fyn.
Praksis viser imidlertid at hvis man ikke er kræsen, så er billedsøgning i fx Alltheweb, Google og Ixquick ganske fortrinlige. Alle kan findes i de specielle ”faneblade” over søgefelterne i enkel søgning. Alle tre søgemaskiner finder normalt gode hits hurtigt og viser i miniformat de fundne billeder som man så kan klikke sig videre på.
Til mere præcise søgninger er det dog sjældent nok. De færreste generelle søgemaskiner bruger håndkraft til at finde billeder og derfor kan det godt betale sig at bruge specielle billed-emnekataloger hvis ens billedsøgning skal være nøjagtig.

Ingen kommentarer: