torsdag den 28. november 2002

Mums for bogelskere
Selv bibliotekarer får sjældent lejlighed til at bladre i flere hundredårige, verdenshistorisk set helt enestående værker. Men det er nu virtuelt muligt for enhver med internetadgang. Nemlig på British Librarys side om bibliotekets projekt Turning the Pages:
http://www.bl.uk/collections/treasures/digitisation.html#
Det kræver at man installerer Macromedia Shockwave. (Det er gratis og tager ca. 10 min. på et 57K modem). Gør det fra British Library’s side eller fra adressen:
sdc.shockwave.com/shockwave/download/frameset.fhtml
Advarsel: dette er ikke for lynsurfere, men for folk der kan lide at fordybe sig i smukke bøger.
Man får dels en mini-udgave til at bladre frem og tilbage i med tilhørende forklarende tekst til hver side, dels mulighed for at få en forstørrelse af en bestemt side. Samt nogle specialiteter som nævnt nedenfor. Indtil videre kan man bladre i to:
Sultan Baybars' Koran fra 1400-tallet, oprindeligt i 7 bind, trykt med guldbogstaver og en kalligrafisk perle. Man kan høre bogen oplæst/reciteret på arabisk.
Sherborne Missal. Denne er især kendt for sine mange miniaturer inde i teksten. Dem kan man klikke på og få i forstørret udgave i flotte farver.
Biblioteket planlægger en lignende udgivelse af Vesalius’ berømte anatomiske tegninger. Så venter vi bare på at biblioteket også offentliggør Beowulf, Leonardi da Vincis notesbog, Gutenbergs Bibel, Lisdisfarne Gospel, Magna Carta, Sforza Hours og Tyndale Bible. Disse fås dog foreløbig kun på cdrom.
Det er først og fremmest på grund af værkernes skønhed man bør opsøge dette websted. Teksterne findes muligvis andre steder, men næppe med dette historiske vingesus.

mandag den 25. november 2002

Drømmen om et Virtuelt Bibliotek
Mange drømmer om et bibliotek på internettet – et virtuelt bibliotek. Internetsøgning er normalt en målrettet aktivitet. Men sur vintertid lægger op til lyst-surfing på internettet. Til en kold, blæsende og mørk vinteraften vil jeg anbefale følgende:
www.ipl.org The Internet Public Library Project. Linkside. Linker til forskellige slags virtuelle håndbøger, fra telefonbøger til leksika. Ved første øjesyn ligner den endnu et emnekatalog, men slutresultatet er altid en slags “standardværker”. Udvalgt af bibliotekarer
www.refdesk.com En linkside med ambition om at være en virtuel læsesal. Ved første øjekast ligner den et supermarked. Det er en enkeltperson som står bag, Bob Drudge!
digital.library.upenn.edu/books Lavet af Pennsylvania Universitet er en side med ca. 17.000 fuldtekst elektroniske bøger. Alfabetiske forfatter- og titelindgang. Udvalget er (selvfølgelig) meget præget af USA. Men der dog en del udenlandske forfattere med, fx er 2 Kierkegård-bøger med.
Her er sider med enkelte emner:
www.etown.edu/vl (WWW virtual Library: international Affairs, under www.vlib.org/Home.html er et slags emnekatalog i stil med LII og FNG). En omfattende linksamling til internationale emner såsom: land- og bykort på internettet, ngo’er.
www.iclnet.org er et meget omfattende samling af kristen litteratur. Ambitionen er at samle alle dokumenter, bøger og tekster fra de sidste 2000 år! Siden er noget rodet og uoverskuelig. Men med lidt tålmodighed kan man finde utrolig mange fuldtekstdokumenter.
library.albany.edu/subject/csci.htm Enkelt opbygget overblik over computervidenskab. Omfatter mange emner såsom Dictionaries & Encyclopedias, Electronic Journal Directories og Bibliographic Databases & Indexes. Det smarte ved siden er at det er en slags bibliografi, dvs. den linker til andre linksider. Det gør den overskuelig.
historic-cities.huji.ac.il/historic_cities.html er for interessede I gamle bykort, prospekter o.lign fra perioden 1486 til 1720. Indeholder utrolig flotte gengivelser af flere hundrede gamle byer fra omkring 40 lande i Europa, Mellemøsten, Afrika og Asien
Og sådan kunne man blive ved. Som ved at bladre rundt i et spændende leksikon håber jeg at du fik noget med i rygsækken. Internettet er også for nydere! Men husk at der er en verden uden for computeren.

mandag den 18. november 2002

Fornyelser på Altavista.
I lighed med Yahoo! (se 21.10.02) har den legendariske, men også forældede søgemaskine Altavista gennemgået en kraftig ansigtsløftning. Officielt indviet tirsdag den 12. november 2002. Jeg har prøvet at teste om det er sminke eller om søgemaskinen har overvundet sine gamle problemer: at opdatere sin database mere regelmæssigt, at nye filtyper (udover html) kommer med og generelt kvaliteten af søgeresultaterne.
Altavista har før prøvet at forny sig: Det var da Altavista forsøgte sig som portal. Det gik ikke.
Det nye look: Googliseringen er slået igennem på Altavistas nye søgeside: den er mere enkel, den har fået en lille knap med afgrænsning til ”Denmark” (søger man fra andre lande, får man deres lokale med) og det avancerede søgebillede ligner nu Googles. Antallet af reklamer, bannere og andet gøgemøg synes at være reduceret, men fylder stadig en stor del af siderne.
Indholdet: Altavista har nu også pdf-filer i databasen. Se i den avancerede søgning under File Type. (De er vigtige for afdækningen af det usynlige web).
Nyhedssøgningen har afgrænsningsmuligheder: dato, kilde (14 stk), kontinent og 10 forskellige emner.
Mange af de øvrige Altavista-specialiteter findes i nogenlunde uændret form: Billedsøgningen, Oversættelsesfunktionen ”Babel Fish”, MP3-søgning, video-søgning.
Billedsøgningen fungerer lidt underligt: prøver man at lave kombinerede søgninger, søger Altavista tilsyneladende ikke på ord nummer 2 i visse søgninger.
Altavista reklamerer med at den opdaterer 50% af resultaterne hver dag. Døde links har længe været en af Altavistas allerstørste svagheder. Og er til stor irritation for enhver søgning. ”Sædvanligvis velunderrettede kilder” vil vide at dette kun gælder ca. halvdelen af de sider som Altavista klassificerer som mest populære. Det er så uvist om Altavista med ”mest populære” bl.a. mener de firmaer som har købt sig en højere placering i Altavistas visning af resultater. Faktum er at sådanne sponsorer i mange søgninger bliver fremhævet særskilt øverst som ”sponsored matches”.
Noget er der sket med Altavistas database. Denne weblog blev fx tidligere fundet som nr. 1 ud af 220 resultater hvis man søgte på ordet internetsøgning. Nu er den helt røget ud! Det vil de fleste weblog-administratorer vel blive lidt sure over at blive udsat for. Jeg blev i hvert fald. Det modsiges dog af den anerkendte søgemaskineanalytiker Chris Sherman som mener at Altavista tilsyneladende er blevet bedre.
Det er selvfølgelig umuligt at afprøve alle slags søgninger på Altavista. Men det generelle billede er at Altavistas ydre er blevet enklere og pænere. Men foreløbige test har vist at dens databasen stadig lider af de mangler som derangerede denne engang enevældige søgemaskine til den andenrangs, om end hæderkronet antik sag.

mandag den 11. november 2002

Love, cirkulærer m.m. på 3 minutter
Kan du finde love og alt hvad dertil hører på tre minutter. Svaret er ja, hvis det drejer sig om gældende love og du har et nogenlunde kendskab til ministerierne.
Nemlig i databasen Retsinformation. Den har en søgefunktion, men den er så besværlig at bruge at Retsinformation har oprettet nogle genveje til at finde vej gennem lovjunglen. Og det fungerer rigtig godt så længe vi snakker gældende love. Og det kræver et vist kendskab til lovgivning. Ikke-gældende love er sværere at finde.
Del søgningen op i tre trin:
1. Hvis du ved hvilket ministerium loven hører ind under, klikker du på i menuen Ministerieindgang. Vælg ministerium og kik på lovoversigten.
2. Hvis du ikke kender ministeriet, så klik på menuen Danske Love. Det har bl.a. en kronologisk fortegnelse over danske gældende love fra 1665 og til for nogle få dage siden. Kender man datoen for sin lov er det enkelt at finde den; ellers gør følgende: Klik i rediger, søg på denne side (genvejstaster: ctrl + B). Skriv et ord i søgeboksen og klik Find næste indtil boksen oplyser at der ikke er flere.
3. Hvis du stadig ikke finder noget, er der en sidste mulighed: Loven hedder slet ikke det som du tror den hedder! Gå igen ind i Danske love, men klik denne gang på Populærtitler. Det er en alfabetisk fortegnelse over populærnavne til lovene. Fx hedder rockerloven ikke rockerloven, men Lov om forbud mod ophold i bestemte ejendomme. Og indeholder ikke ordet rocker en eneste gang.
Nu skulle du gerne fundet frem til den lov du søger. Det gode ved ministerieindgangen er at du her ikke bare får selve loven, men hele apparatet bagved. Klikker du på den ønskede lov, fx Lov om social service, får du bekendtgørelser, cirkulærer, vejledninger, meddelelser, skrivelser, domme, afgørelser, kendelser m.m. Altså al den dokumentation du kan finde.
Brug søgeboksen i Rediger til at lede efter det du er ude efter.
Retsinformation er meget ajourført. Men du kan i undtagelsestilfælde komme ud for at skulle bruge en lov som er meget ny. Eller vil finde en endnu ikke vedtaget lov. Så brug Folketingets hjemmeside, eller eventuelt de enkelte ministerier hjemmeside: Folketinget har under menuen Dokumenter bl.a. Lovforslag fordelt på ministerieområder. Du kan på Folketingets hjemmeside se en oversigt over ministerierne under menuen Andre Netsteder, Ministerierne. Her vil du ofte også kunne finde baggrundsmateriale om lovstof, foldere og brochurer o.lign.
Så skulle din dokumentsamling være komplet. Nu melder sig så ofte problemet: Hvordan fortolker du alle disse dokumenter, hvordan klager du over afgørelsen, spørger om jura osv. osv. Til den ende kan du bruge Vejle biblioteks Juraport. Det nemmeste er at bruge emneindgangen. Den er enkel at bruge. Slutresultatet er fire forskellige former for materiale: Love og cirkulærer i bearbejdet form, Lovtekster og regler (det samme som Retsinformation), Læs på biblioteket (bøger, tidsskrifter m.m.) og Organisationer.

mandag den 4. november 2002

Internetsøgning i felter – er det ikke noget svært noget?
De forskellige søgemaskiners avancerede søgebilleder ser ofte uforståelige ud. Mange af dem er endda kun på engelsk: Søgefelter, rullegardiner og afklikningssteder lover det ene og det andet. Men alle avancerede søgninger bygger på kun to forskellige principper: søgesprog og feltsøgning. Forstår man dem er det let at ”oversætte” betydningen.
Her lidt om feltsøgning.
Feltsøgninger går ud på at søge i de områder (felter) af en internetside som indikerer at der står meget vigtigt om det som man har søgt på. Bagdelen ved at søge på alt på en internetside er at man får for mange småting med. Søgemaskiner kan imidlertid søge i felter. Det kan være mere eller mindre effektivt, men her er tre meget anvendelige felter:
Topdomænet. Det tredje led i en internetadresse, topdomænet, er enten en landekode (fx .dk og .se), eller en dokumenttypeangivelse (fx .com, .edu, .gov, .org og .net). Topdomænet er godt til at afgrænse søgninger til et bestemt land eller en bestemt dokumenttype: kommercielle sider (.com), akademiske sider (.edu) eller regeringssider (.gov i USA). Hvis man fx skal lave en universitetsopgave om voodoo er det nyttigt kun at søge på .edu-sider.
Titlen. Fornuftige webmastere giver deres sider en titel som fortæller hvad siden indeholder. Det er den der står øverst oppe i den mørkeblå streg. At et søgeord er det samme som en titel er et stærkt indicium på at siden er relevant.
Filtype. Denne form for feltsøgning er beskrevet i denne weblog, den 28. august 2002.
Der findes masse andre felter som man kan søge i. Et lille udvalg: host, image, link, ancher, related, text, object, language, sound, pictures, date…. Bag disse gemmer sig specialsøgninger på fx billeder, nyheder, multimedier, videoer, MP3-filer, audio, emnekataloger, grupper osv. Osv.
Hvordan søger man så i felterne? Med koder! Koderne varierer fra søgemaskine til søgemaskine. Så det gælder bare om at kende disse koder.
De almindeligste koder til at angive felterne er: domain:, title: og filetype: Men fx Google afviger fra det. Her skal du skrive: site: og intitle:
Feltsøgninger skal altid kombineres med ordsøgninger. Fx:
Voodoo domain:edu
Her har du kombineret en søgning på voodoo med en afgrænsning til amerikanske højere læreanstalter.
Feltsøgning er vigtig at forstå hvis du vil forstå hvad der gemmer sig bag søgemaskinernes ofte kryptiske avancerede søgninger. Her nogle eksempler på hvor kryptisk søgemaskinerne formulerer de tre forskellige feltsøgninger:
Domænesøgning:
Resultater fra websteder eller domænet [udfyld søgefelt] (Google)
Domain filters. Only include [udfyld søgefelt] (Alltheweb)
Location [afklik domain] [udfyld søgefelt] (Hotbot]
Titelsøgning:
Fremkomster. Returner resultater hvor mine ord indgår i [rullegardin: i sidens titel] (Google)
Word filters [rullegardin] [søgefelt] [rullegardin: in the title] (Alltheweb)
Look for [rullegardin: the page title] (Hotbot)
Filtype:
Returner resultater af filtype [rullegardin: vælg…] (Google)
Fileformat [rullegardin: vælg] (Alltheweb)
Forvirret? Det kan man hurtigt blive! Men har du først forstået princippet bag feltsøgninger, så er det straks lidt lettere at forstå… forhåbentligt.