torsdag den 28. november 2002

Mums for bogelskere
Selv bibliotekarer får sjældent lejlighed til at bladre i flere hundredårige, verdenshistorisk set helt enestående værker. Men det er nu virtuelt muligt for enhver med internetadgang. Nemlig på British Librarys side om bibliotekets projekt Turning the Pages:
http://www.bl.uk/collections/treasures/digitisation.html#
Det kræver at man installerer Macromedia Shockwave. (Det er gratis og tager ca. 10 min. på et 57K modem). Gør det fra British Library’s side eller fra adressen:
sdc.shockwave.com/shockwave/download/frameset.fhtml
Advarsel: dette er ikke for lynsurfere, men for folk der kan lide at fordybe sig i smukke bøger.
Man får dels en mini-udgave til at bladre frem og tilbage i med tilhørende forklarende tekst til hver side, dels mulighed for at få en forstørrelse af en bestemt side. Samt nogle specialiteter som nævnt nedenfor. Indtil videre kan man bladre i to:
Sultan Baybars' Koran fra 1400-tallet, oprindeligt i 7 bind, trykt med guldbogstaver og en kalligrafisk perle. Man kan høre bogen oplæst/reciteret på arabisk.
Sherborne Missal. Denne er især kendt for sine mange miniaturer inde i teksten. Dem kan man klikke på og få i forstørret udgave i flotte farver.
Biblioteket planlægger en lignende udgivelse af Vesalius’ berømte anatomiske tegninger. Så venter vi bare på at biblioteket også offentliggør Beowulf, Leonardi da Vincis notesbog, Gutenbergs Bibel, Lisdisfarne Gospel, Magna Carta, Sforza Hours og Tyndale Bible. Disse fås dog foreløbig kun på cdrom.
Det er først og fremmest på grund af værkernes skønhed man bør opsøge dette websted. Teksterne findes muligvis andre steder, men næppe med dette historiske vingesus.

Ingen kommentarer: