onsdag den 16. maj 2012

Google Drive

Google Drev blev lanceret 24 april: Her kan du skal skabe, dele, samarbejde og opbevare dine Googleting. Google Dokumenter er fx indbygget i Google Drev, med nogle væsentlige tilføjelser som gør det nemmere for brugere der er vant til en traditionel pc. Google Drev kan betragtes som en slags filsystem under Google Dokumenter, men integreret med alle de andre tjenester fra Google.

Udover de ting du i forvejen kunne gøre, gør Drev det også muligt at tilføje og kommentere PDF, billeder, videofiler osv. og få besked om hvad andre kommentere på de delte emner. Til forskel fra Google Dokumenter kan du dog ikke give adgang til andre til at redigere i dokumentet. Du vil også kunne se dine Google Dokumenter i Stifinderen på din computer (Finder/Spotlight på Mac-computere).

Google Drev lægger sig som en ekstra mappe, her i Microsofts Stifinder. Du vil herefter kunne se hvad du har i Google Dokumenter via din stifinder.

Du kan ligesom før komme til alle dine ting overalt hvor der er internetadgang.

Du kan søge i det hele. Her ligger måske en sen forklaring til det noget amputerede Search + your world koncept som Google lancerede sidste år. Det har fået voldsom kritik. Bl.a. fordi det kræver mange flere brugere på Google+. Men hvis du integrerer Drev i det, begynder det at give mening. En nyhed er at du nu kan få OCR (Optical Character Recognition) af indskannede tekster. Som ofte nævnt i mine indslag om Google Bogsøgning, så er dette en teknologi som endnu har en del mangler. Men dog alligevel et kæmpefremskridt.

Her er jeg i pc'ens stifinder, og klikker jeg på Google Drev mappen, er der en søgeboks hvorfra jeg kan søge i Google Drev. Søgningen foregik lynhurtigt. Men det skyldes måske at jeg ikke har så meget på drevet endnu. Det skulle altså også være muligt at søge på OCR-skannede fotoer og billeder af kendte steder som genkendelsesteknologien har genkendt. Men det har jeg ikke prøvet endnu.

Som udgangspunkt får du 5 GB lagerplads. Det er ikke overvældende, men det er gratis. Hvis du ønsker mere, koster det penge: 25 GB koster knap 2,5 dollar pr. måned, 1 TB koster 50 dollars.

Egentlig er dette ikke noget nyt. Microsoft har for længst lanceret SkyDrive. Og i udlandet er også Dropbox langt foran hvad angår lancering. Så Google opgraderer sådan set blot sine tjenester til hvad konkurrenterne allerede har. Det sørgelige for forbrugerne er at producenterne af disse tjenester tvinger forbrugerne til at vælge. For de arbejder ikke særlig godt sammen.

Jeg må erkende at jeg i mange år har vænnet mig til at bruge Gmail og Google Dokumenter. Så det ender nok med Google Drev. Men læserne af bloggen skal absolut ikke lade sig forlede til også at gøre det, hvis vanerne er anderledes. Inkarnerede Microsoft Office og Outlook brugere bør ikke vælge Google Drev, men SkyDrive.

Så er der spørgsmålet om sikkerhed og privathed. Der er sådan set ikke noget nyt. Du kan stadig selv bestemme hvor offentligt tingene skal være, og det er stadig dine ting. Men prisen er at du indvilliger i at Google kan bruge rådata til personalisering mv. Det gælder for alle cloud-tjenester. Så du bør absolut genlæse principper for beskyttelse af personlige oplysninger.

Sikkerheden fra Googles side er som du kan forvente. Men du bør dog tænke dig om. Installerer du Google Drev, får den computer du downloader drevet til altså adgang til dine Google Dokumenter, også selv om du er logget ud. Hvis du fx deler computeren med andre, deler du automatisk dokumenterne med disse. Hvis du bruger Google Dokumenter til at sikkerhedsopbevare dokumenter, skal du tage højde for tyveri af computeren. Tyveknægte vil kvit og frit få adgang til dine dokumenter. Ligesom din familie eller arbejdskolleger. Google Drev betyder med andre ord at du skal sikre dine dokumenter på computeren i stil med hvad du gør med Microsoft Office dokumenter.

Google Drev er også henvendt til firmaer. Så det kan blive en ganske alvorlig konkurrent til Microsoft Office og SkyDrive.Hvis du beslutter dig for at prøve, eller tage det fulde skridt, er metoden at downloade Google Drev til din pc. det tog under et minut for mig. Selve synkroniseringen tager lidt tid afhængig af hvor meget du har der skal synkroniseres.

Link
Google Drev.
Googleblog.
ReadWriteWeb.
ReadWriteWeb.
ReadWriteWeb.

Ingen kommentarer: