Mig bekendt har ingen biblioteker i dag et søgefelt hvorfra man kan søge i samtlige bibliotekets analoge og digitale resurser. Dette ville naturligvis være det optimale. Men en AddOn fra Firefox er slet ikke så tosset et alternativ. Prøv selv! Måske var det en overvejelse værd for biblioteket. Og ydermere: Biblioteker der ikke selv har databaserne, kan faktisk bare lukrere på andre bibliotekers databaser i det omfang disse er tilgængelige offentligt!
Jeg har tidligere omtalt Firefox' AddOn. Her vil jeg omtale hvad du konkret kan bruge den til. Jeg har lavet et eksempel med Københavns Bibliotekers e-resurser. Stort set alle biblioteker har sådanne, så kan det bruges meget generelt.
Situationen i dag:
Hvis du søger i Københavns biblioteksbase, søger du kun i de analoge materialer, tilsat nogle enkelte internetdokumenter (netdokumenter), fx Google Bøger. Men fra bibliotekets hjemmeside, har du mulighed for at søge i et righoldigt hav af databaser. Du ved det måske bare slet ikke. Og med god grund.
Det er ikke lige til at se det, hvis du ikke lige ved det. Men midt i billedet er menuen e-resurser som leder dig hen til en liste over Københavns Bibliotekers databaser. Ofte er de langt mere præcise, opdaterede og velegnede end de analoge materialer
Først skal du opdage menuen eressourcer under søgefeltet. Dernæst skal du finde en du kan bruge, og efter yderligere 3-5 klik er du fremme ved det egentlige, søgningen. Hvis du så ønsker en anden e-resurse, skal du starte helt forfra.
Situationen med Mozilla Firefox' AddOn
Fra det ovennævnte link downloader du en gang for alle den lille AddOn fra Firefox. Husk at genstarte, og så er du klar. På en moderne computer tager det alt i alt mindre en 1 minut.
Herefter er du klar til at gøre forarbejdet, som vil gøre fremtidige brug af databaserne meget nemmere. Find frem til søgefeltet for de databaser som du ved du gerne vil bruge igen og igen. Højreklik herefter i søgefeltet, og vælg Føj til søgefelt. Nogle gange er titlerne umage lange, men du får en mulighed for at ændre dem til noget du selv kan huske før tilføjelsen. Herefter vil den lægge dig i rullegardinet i Firefox' søgefelt (til højre for adressefeltet.
Når du er færdig med at tilføje, kan det være smart at ordne ikonerne. Det gør du i rullegardinet nederst med menupunktet Håndter søgetjenester. Her kan du flytte op og ned og slette.
Her ser du resultatet af et kvarters arbejde med at udsøge nogle databaser som du ved at du gerne vil bruge igen og igen. De er her ordnet alfabetisk. Men du kan tilpasse rækkefølgen efter eget valg. Herefter kan du bare søge via Firefox' søgefelt, uden at skulle søge finde databaserne via bibliotekets menuer.
Nu er du så klar til at høste frugterne af dette indledende arbejde. I stedet for at finde databaserne via bibliotekers hjemmeside, søger du fra Firefox's søgefelt. Skriv søgningen, og vælg database i rullegardinet. Når du er færdig, vælger du bare en anden database i rullegardinet og gentager søgninger.
Du behøver kun at skrive din søgning en gang i søgefeltet. Så kan du genbruge den i alle de databaser du ønsker at søge i. Du behøver heller ikke huske alle de mange databaser, men blot engang imellem checke bibliotekers liste for at se om der er kommet nye.
Det er selvfølgelig en bagdel at du ikke straks kommer over i de forskellige databasers avancerede søgning, men ved at søge en enkelt gang i den enkle søgning, er du hurtigt der.
Ligeledes skal du også huske at nogle databaser kan du først få adgang til når du logger dig på.
Teknikken ligger der altså. Ideerne til hvordan den kan bruges er ad libitum: Installer dem på publikumspc'erne med adgang til databaserne. Lav selv en lignende addon til bibliotekets hjemmeside. Læg den på siden med eresurser. Find selv på mere!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar