mandag den 5. december 2011

Bog-juleindkøb på nettet

Vil du give danske bøger i julegave via internettet og ikke kender bogen, så er mit råd:
Find oplysninger om bogen på Bibliotek.dkNår du har fundet hvad du søger, så brug Amazon.com, Barnes & Noble eller Saxo.com til at bestille varen.
Tag et eksempel som Fjernt fra Danmark. Og lad os for en gangs skyld se bort fra søgemetoden, og i stedet fokusere på hvad reelle oplysninger der kommer. Det er en ganske regulær antologi fra 2010, udkommet på Nyt Nordisk Forlag. Det turde vel ikke være så svært at finde ud af hvad type bog det er.

Det er det heller ikke hvis du bruger bibliotekerne. På Bibliotek.dk får du udover kolofonoplysninger henvisninger til  Materialevurdering (det er lektøranmeldelser), anmeldelser (i eksemplet tre anmeldelser fra Politiken, Jyllands Posten og Noter (Historielærerforeningen). Selve eksistensen af den sidste giver et fingerpeg. Linket til Læs anmeldelser dur ikke derhjemmefra. Du skal have adgang til Infomedia. Titler der ligner er en valgmulighed ud fra de tildelte emneord, som i dette tilfælde er: eventyrere ; opdagelsesrejser ; opdagelsesrejsende ; danskere ; 1600-1688 ; 1700-1799 ; 1800-1899 ; 1900-1999 ; Danmark.

Bogen er forsynet med en indholdsnote. Denne er udførlig: I de kolde egne (Jens Munk: Hjemsejladsen fra Hudson Bay. Vitus Bering: Den anden Kamtjatka-ekspedition. Martin Spangsberg: Fra Kamtjatka til Japan. Gustav Holm: Konebådsekspeditionen. Ole Olufsen: Første Pamirekspedition. Knud Rasmussen: Mødet med Thuleeskimoerne. Jørgen Brønlund: Tragedien i 79'Fjorden) ; I de varme lande (Melchior Lorck: I det osmanniske rige. Ove Giedde: Etableringen af Danmarks første koloni. Trankebar under belejring / Eskild Andersen Kongsbakke og Jon Olafsson. Johan Petri Cortemünde: Fregatten "Oldenburg"s rejse til Java. Frederik Ludvig Norden: Rejse i Ægypten og Nubien. Carsten Niebuhr: Rejse i Yemen. Peder Eggert Benzon: Apoteker og naturforsker på St. Croix. Nathaniel Wallich: Indiens og Nepals flora. Jørgen Jürgensen: Straffefange på Tasmanien. Steen Bille: Galathea-ekspeditionen på Nicobarøerne. Rasmus Rask: Sprogstudier og indkøb af sjældne håndskrifter. Peter Wilhelm Lund: Huleforskning i Brasilien.

Men hvorfor nu anbefale Amazon og Barnes & Noble på linje med vores danske internetboghandel, Saxo?

Saxo.dk kalder sig "Din lokale boghandler på nettet". Men hvilken boghandler: Den giver dig kun praktiske oplysninger om selve salget. Intet om bogens indhold, udover sideantal, udgivelsesdato, forlag, udgave, ISBN o.lign. priser, det sædvanlige gejl med tilbud, leveringsforhold, salgsbetingelser m.v. Med mindre du kender bogen i forvejen, er det som at købe katten i sækken.

Linket Alt om bogen er en parodi. Jamen, der er på langt de fleste titler jeg har undersøgt ikke mere! Og det er de færreste bøger hvor der er anmeldelser, ud over forlagets egen rosende omtale af produktet. Med andre ord. Saxo giver forbrugeroplysninger der kun ligger en anelse over niveauet i Cillit Bang-reklamerne på tv. Og det ekstra har de snuppet fra Bibliotek.dk (emneordene).

Konceptet på Saxo er delvis kopieret fra Barnes & Noble og Amazon. Men Saxo har barberet muligheden for at læse udddrag (Barnes & Nobles: Excerpts og Amazon: Look inside!). Jeg ved ikke hvem der er ansvarlig for den ringe forbrugerinformation på Saxo. Blot kunne man håbe at de ansvarlige har røde ører og gør noget ved det.

Jeg har bemærket at fx Gyldendal har lagt en masse nyere titler i eksempelvisning i Google Bogsøgning. Det er også en mulighed at starte her. Hvis der er eksempelvisning, får du lov til at kigge i indholdsfortegnelsen, læse 20-40 sider og andet. Så det er også en anden mulighed.

Boghandlerne har beklaget sig over at bibliotekerne via eReolen vil til at sælge bøger. Måske burde de kigge i egen rede (Saxo). Saxo er blevet en slags monopol på dansk internetboghandel. Det stiller ekstra store krav til gedigen forbrugerinformation. Hvis vi fik den, ville det lyde en anelse mere troværdigt.

3 kommentarer:

MarianneD sagde ...

Kære Erik, jeg har et par kommentarer til din omtale af links til anmeldelser på bibliotek.dk:
Der er to links der giver mulighed for at se anmeldelser.
"Få henvisning til anmeldelser" giver en liste over anmeldelsesposter til værket. Det er ikke et link til fuldtekst-anmeldelser - hverken på biblioteket eller derhjemme. Der er direkte adgang til mere information fx i musikposter, hvor man ved et klik på henvisningslinket får uddrag af anmeldelser og ratings. Søg fx på Trentemøllers cd Into the great wide yonder og klik på "Få henvisning til anmeldelser". Så får du uddrag fra 5 anmeldelser.

Linket "Læs anmeldelse fra Infomedia" virker til gengæld hjemmefra, hvis dit bibliotek har adgang til Infomedia-webservicen og du er logget ind på bibliotek.dk. Så får du i et nyt vindue fuldtekst-anmeldelser fra Infomedia.

Venlig hilsen
Marianne Dybkjær, bibliotek.dk

Jacob sagde ...

Jeg stiftede for nylig bekendskab med adlibris.com på bogmessen - Det lader umiddelbart til at være et godt alternativ til saxo.com.

Jacob sagde ...

Jeg stiftede for nylig bekendskab med adlibris.com på bogmessen - Det lader umiddelbart til at være et godt alternativ til saxo.com.