Politiken skriver i dag at "det første alvorlige danske forsøg på at sælge nyskrevne romaner som rene e-bøger uden om de etablerede forlag er på vej". Det er forfatteren Nis Jakob som udgiver tre nye romaner på denne måde. Han har vist nok i den anledning lavet sin egen salgshjemmeside samt etableret forbindelse til webshoppen eller internetboghandlen Storybag.
Jeg kender ikke Nis Jakob (jeg læser stort set aldrig romaner, så undskyld, Jakob). Men jeg synes at han har taget en god ide til sig. I det hele taget kan det undre at med de meget avancerede teknologiske muligheder der er, at der ikke er flere som benytter sig af mulighederne. Kan man formode at der blandt danske forfattere findes et vis snobberi over for succesforfattere, som ingen interesser har i at etablere et ebogsmarked? For magelige og måske nyder de for godt af forlagene?
Forbrugere er i dagens Danmark utroligt dårligt stillet hvad angår køb af bøger via internettet. Og det er de også med fx Storybag, med al respekt for initiativet (EDIT 18. august: Se dog kommentaren til dette indlæg). Modsat næsten enhver anden vare, er forbrugerne tvunget til enten at risikere at bestille katten i sækken via internettet, eller møde fysisk op i en boghandel for at se hvad for et produkt der egentligt er tale om. Godt for boghandlerne, men skidt for de som ønsker at bestille over internettet.
På næsten samtlige danske internetboghandlere som fx Saxo og Gyldendal vil du kun få bibliografiske oplysninger om en bog samt nogle meget tendentiøse rosende omtaler fra fx aviser, forlaget selv eller tilfældige kunder som har ulejliget sig med en anmeldelse. Dvs. forfatter, titel, sidetal, pris, leveringsomkostninger og lignende. Du kan ikke engang få indholdsfortegnelsen at se.
Jeg ville aldrig købe bøger jeg ikke kender i forvejen, blot på baggrund af de sparsomme oplysninger som fx Saxo og Gyldendal giver. På Saxo gnides der oven i købet salt i såret ved at kalde disse sparsomme og ofte misvisende informationer for Alt om bogen. Men måske er jeg den eneste i Danmark der har det på den måde?
Her en typisk fagbog sakset fra Saxo. Forlaget beskriver den som en nyklassiker. Og ifølge forlaget selv er der tilsyneladende ikke grænser for hvor god denne bog er. Hvis du vil have yderligere oplysninger fra mindre tendentiøse kilder, eller måske blot kigge i indholdsfortegnelsen for at checke forlagets egne oplysninger, så er du på den! Det bliver en trossag om du stoler på oplysninger eller ej. Og du kan hurtigt komme til at fortryde de 409 kroner + forsendelsesomkostningerne.
På Københavns Hovedbibliotek er der dagligt lånere som møder op, ikke for at låne bøger, men fordi de har set en bestemt bog til salg som de gerne vil købe. De har bare ikke kunnet finde nogle brugbare oplysninger på internettet, så de skal lige se bogen før de køber den. I min bog er det sund fornuft. Hvorfor købe katten i sækken og ulejlige sig med at skulle returnere bogen?
Jovist er der returret. Men alligevel. På internationale internetboghandler som fx Amazon og Barnes & Nobles er det en selvfølge at du kan søge i bøgerne eller endog bladre i et begrænset antal sider. Selv hvis du ikke har konto der. Du kan så oprette en konto for at få yderligere oplysninger. Som kontoindehaver på danske tilsvarende, er den eneste ret du har at lave en anmeldelse af bogen.
2 kommentarer:
På Storybag.dk er det muligt at downloade smagsprøver til et stort udvalg af e-bøgerne. Eksempelvis kan man downloade 100 siders smagsprøve fra alle 3 e-bøger i Nis Jakobs trilogi. på den måde er det muligt at se kvaliteten af ePub-filen samt få en fornemmelse for historien.
Som indehaver af muBook, der sælger e-bøger og lydbøger, kan jeg kun erklære mig enig. Heldigvis er de fleste forlag begyndt at tilbyde smagsprøver på deres e-bøger, nogen man som boghandler også er glad for, da det betyder større tryghed for kunderne. Jeg ville gerne kunne tilbyde en funktionalitet svarende til Amazon's "Look Inside", men det er ikke helt ligetil rent teknisk.
Send en kommentar