På Københavns Hovedbibliotek sværger supporten til Internet Explorer. Det er vist ikke enestående i Danmark. Når jeg har spurgt på ture rundt i landet, så er det endda nogle steder helt forbudt at bruge andet end Explorer. Jeg ved ikke om det har ændret sig, eftersom Explorer i dag skaber en masse problemer, bl.a. for Microsofts eget produkt, Hotmail. Men sandsynligvis fordi Microsoft har været lidt tunge til at tilrette deres produkter efter internationale standarder, skaber Explorer flere og flere problemer for brugerne. Som overhovedet ikke registreres hverken i Firefox eller Google Chrome.
Efter min opfattelse er det synd for bibliotekets brugere, og for oplæringen af befolkningen generelt i hvad internettet er i dag. Et af de helt store punkter i brugen af internettet er jo netop mangfoldigheden, valget af netop det produkt som passer bedst for dig. Bibliotekerne står som eksponenter for det: Pluralismen, de mange synspunkter, brugernes frie valg. Det burde være indlysende at dette også omfattede valget af browser. Især set i lyset af at support-afdelingerne altså har valgt et produkt som af en stor del af eksperterne inden for området anses for ikke at være det bedste valg.
Og mine erfaringer er at de problemer som man uvægerligt støder ind i og som kan spores tilbage til den browser du anvender, er klart større og flere hvis du anvender Explorer. Men hvad er da bedre? Firefox, Google Chrome eller nogle af de andre browsere? Tja, det kommer an på dit behov.
Browseren Google Chrome blev lanceret den 2. september 2008. Det er ikke et produkt som Google har reklameret meget for. Men den har stille og roligt etableret sig. Ifølge W3Counter's globale oversigt, fører Internet Explorer stadig browser-kapløbet med omkring 42% af markedet, men Firefox med 31% og Chrome med 11% har altså lige så mange brugere.
Her skal du også huske på at i Danmark leveres de fleste computere stadig med Microsoft software, inklusive Explorer. Så for almindelige brugere af internettet der ikke gider bruge for megen tid på at beskæftige sig med browsere, er Explorer identisk med internettet.
Jeg har installeret Chrome på et par af de computere jeg arbejde med regelmæssigt, og også brugt den. Jeg har arbejdet mere intensivt med Google Chrome siden sommerferien. Jeg er ellers meget glad for Firefox, og har brugt den siden den kom frem for mange år tilbage. Så jeg så ingen grund til at skifte til Chrome. Men nu er jeg begyndt at få problemer med Firefox på mit arbejde. Og efter hvad rygterne fortæller, så er den nyeste version af Firefox meget påvirket af Chrome. Internet Explorer har jeg opgivet for flere år siden.
Jeg kan ikke finde ud af om det er vores såkaldte serviceafdeling der lægger hindringer i vejen, og jeg vil da heller ikke udelukke at de er helt uskyldige. Men hvorfor også bruge tid til at finde ud af det, når nu det viste sig at Chrome var løsningen.
Udover dette mere interne problem, så går eksperimentet også ud på at holde erfaringerne op mod den "gængse holdning" (læs: hvad mange weblogs og computerblade rundt omkring skriver). Her er det almindeligt påstået at fordelene ved at bruge Google Chrome skulle være:
- Hastigheden. Jo, det er et generelt indtryk at Google Chrome er hurtig. Men jeg har dog også bemærket at den slet ikke vil åbne visse websteder. Det kan nu også være min computer der er noget galt med. Det er dog sandsynligvis kun nanosekunder vi snakker om i forhold til Firefox, så dette er ikke et afgørende element.
- Sikkerhed. Det drejer sig om alt fra hackede sider, porno, webspam og andet bøvl du kan få ud af at klikke løs. Her påstår Chrome med at være meget sikker. Her er jeg på bar bund. I al den tid jeg har brugt Firefox og de obligatoriske firewalls og antivirusprogrammer har jeg været nogenlunde forskånet for ubehageligheder.
- Stabilitet. Heller ikke her synes jeg der er den store forskel til Firefox, men jeg må dog nok indrømme at på arbejde fungerer Chrome væsentligt bedre. Internet Explorer er helt ude af billedet her. Jeg har kun brugernes erfaringer, når de sukker over at Internet Explorer endnu engang lukker og sletter alle data. Alt det de har gemt er tabt, osv.
- Åbenhed. Du er ikke automatisk påvirket til at bruge fx Google.
Chrome fås udover Windows også til Mac og Linux.
Du skal vænne dig lidt til en anderledes måde at organisere dig på i forhold til Firefox og Internet Explorer. Bl.a. at adresselinjen og søgefeltet er det samme. Endnu et af Googles "hvorfor har ingen tænkt på det noget før?". Jeg husker stadig hvordan vi ved internetbrugerkurserne skulle forklare hvad forskellen var på søgefeltet og adressefeltet. Og hvor tit internetbrugere laver fejl i det.
Og så er det lige det med dine foretrukne sider. Jeg var glad for at kunne åbne dem i Firefox' bogmærkemenu. Men efter at have brugt Chrome's faneblade og bogmærkelinje, så. Jo, jeg er blevet omvendt. Det er altså nemmere at arbejde med når først jeg har vænnet mig til det. Det ser iøvrigt ud til at Firefox nu også er gået over til den model.
Men generelt, hvis du først har fået åbnet skruenøglen er det nærmest selvinstruerende at finde ud af. Alting er let at fjerne igen ved at højreklikke og vælge slet. Tag mine vurderinger ud fra en bruger som ønsker at browseren fylder så lidt som muligt når jeg arbejder med internettet. Hvis du er til mange værktøjslinjer og tonsvis af tilføjelser, så er Google Chrome ikke så lige til som fx Firefox. Jeg kender kolleger som har det bedst med sådanne browsertyper, og dér vil jeg nok anbefale at de holder sig til Firefox.
Microsoft har selvfølgeligt ikke sovet i browserkrigen. Ifølge Computerworld vil den nye Explorer 9 slå Chrome af banen hvad an går grafikydelsen. Så det vil jeg da vente på. Forhåbentligt kan Explorer snart få løst alle de mange problemer den skaber for vores brugere. Men det er nedslående når det kræver Windows 7 for at virke.
Link
Googleblog. Chrome 2 år.
Matt Cutts. Matt Cutts. Matt Cutts. Matt Cutts. Matt Cutts.
Googleblog: Chrome ud af beta.
Phil Bradley.
Chrome with a Firefox 3 theme.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar