Jeg kan ikke anbefale Google Books nok. I hvert fald til hovedbiblioteker. Der ligger over 1½ million bøger der. Lige til at søge i. Så sent som i går havde jeg endnu et solstråleeksempel på hvordan Google Books i kombination med Bibliotek.dk gjorde en låner lykkelig.
Det var en studerende som var ude efter en "artikel" af Stuart Hall med titlen Encoding and Decoding in the television Discourse. Adspurgt om det er en artikel i et tidsskrift eller i en bog var svaret at det vidste han ikke. Fair nok. Det gør de færreste. Og hvad har vi bibliotekarer til?
Et opslag i Netpunkt på titlen (den giver nul poster hvis du skriver forfatteren med), henviser til en antologi "Channeling blackness : studies on television and race in America". Et nærmere kig på posterne i de fire forskningsbiblioteker der har bogen, viser at titlen er med, men ikke forfatteren. Det er også de oplysninger som brugeren selv kunne have fundet via Bibliotek.dk. Da brugeren vidste at forfatteren var Stuart Hall, havde han fået nul poster.
Her kunne det faktisk godt have betalt sig at starte i Google Books, hvor du søger på titlen, og også kombinerer det med Stuart Hall. Udover den nævnte post som du fandt i Bibliotek.dk/Netpunkt, finder du også på Google Books en bog (CCCS selected working papers) somhar næsten hele artiklen i fuldtekst (der mangler 4 sider). Ved at vise låneren artiklen, kunne jeg forvisse mig om at det var den rigtige artikel.
Jeg har i lang tid vaklet mellem at starte i Netpunkt eller Google Books med sådanne søgninger. På det seneste er jeg begyndt at hælde til at starte i Google Books, fordi det sparer rigtig megen tid. Lånerne har forbløffende lidt kendskab til Google Books. Så vi har som bibliotekarer stadig meget at give til brugerne.
Det endte nu med at låneren bestilte bogen, og dernæst i mellemtiden brugte fuldtekstdelen af artiklen fra Google Books.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar