tirsdag den 9. december 2008

Julestads: Life på Google Billedsøgning

Det er vist almindeligt kendt at Life's fotoarkiv nu er tilgængeligt på Googles billedsøgning. I Googleblog reklamerer Google for den kendte Zapruder-film fra Kennedymordet m.fl. Og der skulle være billeder helt tilbage til 1750erne. Dem har jeg nu ikke fundet nogen af. Hidtil har de kun været tilgængelig som negativer, glasplader, stik og tryk. Men det skulle altså nu være under digitalisering: 20 % af i alt omkring 10 mio. fotoer er nået indtil videre.
Hvis du er interesseret i at kigge med i arkivet gennem den almindelige billedsøgning, så anbefaler jeg at du går ind via den engelske brugergrænseflade for at slå filtrene fra. I den danske er den automatisk indstillet på det midterste filter.
Fra vor egen andedam, Danmark (Denmark), er der omkring to hundrede billeder, hovedsagelig i sort-hvid og farvefotoer og langt de fleste er om kongefamilierne gennem tiderne eller om Tivoli. Så hvis vi har fordomme om at amerikanerne forbinder det med Danmark, kan det altså bl.a. skyldes Life. En anden mulighed er at søge på Copenhagen. Her får man nogle ganske gode billeder (bemærkelsesværdigt nok igen 200) fra - ja rigtig gætter: Tivoli.
Af andre sjove detaljer er at søger du på Hans Christian Andersen kommer selvfølgelig en serie billeder med Danny Kaye, men også et stik fra 1846.
Kigger vi ud over Valby Bakke, så er der ganske spændende billeder at finde her. Cuban Missile Crisis er vist et af mine yndlingseksempler. Interessant er det at (gen)opleve de ensidige USA-venlige billeder om Vietnam War. Her udstilles alle ofrene fra de onde nordvietnamesere, og de omsorgsfulde amerikanske soldater og sygeplejersker. Først fra omkring billeder fra 1966 optræder der en enkelt protestant eller to imod krigen. Ellers er der landenavne og personnavne som muligheder for at afprøve arkivet.
Det er også muligt at finde fotoet fra 1917 med Lenin. Trotsky står til højre for talerstolen. Senere fik Stalins fotomanipulatorer (se fx Britannica.com) opsat stakit foranTrotsky og ryddet pladsen omkring stalerstolen i takt med udrensningerne. Derimod synes Life at have godtaget fotoet fra 1922 af Lenin og Stalin i en havesofa.
Hvis du i mellemtiden har mistet forbindelsen med den specielle Life-søgeside er du nødt til at skrive source:life efter din søgning.
Når vi snakker Life er der i virkeligheden tale om forskellige. Fra 1883 til 1936 var Life et slags politisk satireblad. Indtil Henry Luce overtog rettighederne og lavede det om til et billedmagasin. Hvilket måske mest er det vi kender det som. Glansen gik af bladet da fjernsynet blev et massefænomen i 1960'erne, og lukkede i en periode, for at genopstå som et månedsblad.
Mange vil med nogen ret opfatte Life som et udpræget amerikanskvenligt fænomen. Men ingen kan benægte kvaliteten i fotoerne og bladet betydning for fotojournalistikken. Som med så meget andet, er kilden og kildens art altid afgørende for hvordan du skal se på det og anvende det.
Hvordan så med ophavsretten til billederne, når nu så mange er så gamle? Tja det er ikke så enkelt, for i ophavsretsreglerne er det ikke så meget hvornår billederne er taget som hvornår de er blevet offentliggjort. Så det skal du altså undersøge først. Ophavsretten gælder også fra skaberens dødsdag, altså ikke fra hvornår vedkommende tog billedet.
Link
Googleblog.
Life-samlingen.
Google blogoscoped.

Ingen kommentarer: