For seks år siden, den 18. august 2002, udkom det første indslag på Internetsøgning. Dermed er denne blog er en af de ældste, stadigt eksisterende i Danmark. Jeg tror ikke at nogen har overblik over hvilket eksakt nummer. Men på Armariums liste kan du tælle historisk til at Internetsøgning er nær en af de 100 første (vistnok nr. 102 hvis jeg har talt rigtigt).
Som faglig weblog, som biblioteksweblog, mener jeg den er den tredje, efter Bib-log og Tora Triers fra Hovedbibliotekets IT-funktion (ja, det hed det dengang).
Hvis du klikker på linkene for de ældste, vil du opdage at en del stadig blogger. Andre links eksisterer ikke mere, mens atter andre er stoppet med at blogge for år tilbage. I dag er der vist ikke rigtig nogen der har overblik over hvor mange weblogs der er. Tallet er egentligt også ligegyldigt. Mange er oprettet som forsøg og aldrig videreført. Overskrift.dk er det bedste sted at følge med i de aktive weblogs. Den oplyser at den har over 100.000 danske weblogs. Selv hvis blot halvdelen skulle være reelt aktive, er det et ganske imponerende tal.
Der er ingen som har lavet oversigter over hvor mange biblioteks- og bibliotekarweblogs der er. Men der er kommet mange flere til.
Jeg synes at weblogs er vigtige for ansatte i det offentlige. Af flere grunde. Offentligt ansatte ligger inde med en viden som andre ikke har. De er betalt af skatteyderne. Og de bør diskutere ikke blot med andre fagfæller, men også deres 'brugere'. Ikke kun for deres egen skyld, men også for at dyrke wisdom of the crowd princippet. Meget af det som skrives på denne weblog, er blevet til på grundlag af de emails eller kommentarer som læsere af denne weblog giver tilbage.
Tyve år tilbage opfattede de fleste offentlige institutioner sig som lukkede enklaver. Hvis der var nogen som kommenterede på deres virksomhed, selv konstruktivt, blev det mest opfattet som kritik. Jeg husker stadig den enorme polemik det skabte blandt kolleger i 1987 da vi oprettede en læsernes opslagstavle på Hovedbiblioteket, hvor lånerne kunne skrive om alt muligt.
Holdningen er ændret meget. De fleste ansatte skelner mellem hvad der er konstruktiv kritik og brok uden basis i noget reelt. Den primitive opslagstavle blevet institutionaliseret i Københavns Hovedbiblioteks Ris Ros.
Udviklingen går stærkt. Holdningen er i dag ikke tilstrækkeligt. Brugerne er blevet vænnet til at de offentlige og private institutioner kommer ud til dem, og at de gør det i en dialogisk form. Det tror jeg vil blive forstærket. Weblogs er kun en ud af mange mulige metoder til at gøre noget sådant.
En stor barriere er at mange ansatte kolleger føler at når de publicerer noget skal det være absolut 100 % vandtæt og hug og stikfast og statsgaranteret. Lidt ligesom bibliotekets egen hjemmeside. Og helst så upersonligt som muligt. Det er en forkert holdning, i hvert fald hvis min mening tæller, baseret på webloggens seksårige historie. I dag lægger jeg den type stof over i vejledningerne, Google-Guide og andre steder. Indlæggene på webloggen ofte er ufærdige.
Filosofien bag dette er: For at nå til et nærmest videnskabeligt niveau, er det nødvendigt at materialisere nogle mellemregninger, afprøve og også kunne tåle at få ørene i maskinen. Endog anse det for noget positivt at det sker, for så får du måske lige præcis det feedback som var nødvendigt. De som mener at kunne fremstille det endelig produkt, vil aldrig nå til det, fordi de ikke tør materialisere mellemregningerne.
Med disse lidt filosofiske tanker vil jeg så fortsætte ind i det syvende år. En indrømmelse: Hver sommerferie tænker at nu er det vist på tide at lukke ned. Men efter sommerferien er bloggen alligevel fortsat. Sådan har det også været i år.
Fortsat god læsning!
1 kommentar:
Tillykke med de 6 år - så er bloggen altså kommet i børnehaveklassealderen og det er mildest talt imponerende!
Og så lige et tak for at lægge mellemregningerne ud - en filosofi jeg kan støtte i mange sammenhænge.
-Piet
Send en kommentar