mandag den 21. juli 2008

Delicious sygner hen

Mens Googles indkøb af forskellige firmaer oftest resulterer i at de bliver opslugt, har Yahoo det med at lade produkterne fortsætte, men langsomt uddø. Det skete med søgemaskinen All The Web, og nu mener nogle at det også er ved at ske med Delicious. Eller, det er i hvert fald deres opfattelse efter at opfinderen af Delicious, Joshua Schachter, tog sin afsked i midten af juni angiveligt pga. frustrationer over at være blevet tilsidesat.
Delicious blev overtaget af Yahoo helt tilbage i 2005. Dengang satte mange store forhåbninger til tjenesten, inklusive nærværende blogger. Og det er da også stadig et prisværdigt produkt. Bl.a. bruger vi det på min arbejdsplads, Københavns Hovedbibliotek. De ansatte på Delicious så dengang overtagelsen som en mulighed for at videreudvikle deres foretagende. Men det modsatte skete. I dag ser Delicious stort set ud som det gjorde for tre år siden. Og det i september 2007 annoncerede nye design blev aldrig lanceret. En fadæse som måske antyder er der er mere end problemer med produktudviklingen.
Bibliotekerne står i dag med to udfordringer hvad angår internettet: Det ene er at få brugerne til at benytte bibliotekets hjemmeside. Mens det før internettet entydigt var det fysiske bibliotek, så er det nu mere uldent. Derfor er det andet at være tilstede hvor bibliotekernes potentielle brugere er. Og det er svært: Second Life er et skræmmeeksempel på en ressourceinvestering der gik grueligt galt (måske bortset fra at enkelte biblioteksfolk fik erfaring i at begå sig i den slags). Delicious skulle nødigt ende på samme måde.
Link
Pandia Post.
Delicious Blog.
Københavns Hovedbibliotek, Humaniora og samfundsfag, Teknik og Natur.

9 kommentarer:

Anonym sagde ...

Er der nogen gode alternative til del.icio.us? Jeg har svært ved at undvære dette værktøj i forbindelse med mit arbejde.

Anonym sagde ...

Er der nogen gode alternative til del.icio.us? Jeg har svært ved at undvære dette værktøj i forbindelse med mit arbejde.

Erik Høy sagde ...

Ja - og nej. Vil jeg sige.
Ja fordi der findes andre lignende tjenester som er fuldt ud lige så gode, hvis ikke bedre.
Nej fordi disse sociale netværkstjenesters værdi i høj grad er afhængige af om brugerne tager dem til sig. Med andre ord, hvis ingen bruger dem, nytter det ikke at de er nok så gode og smarte.
Hvad angår gennemslagskraft ift. det sidste kriterium er der vist ingen som bare kommer op i nærheden af Delicious. Derfor mener jeg osse at det er møghamrende ærgerligt at Yahoo ikke kvalitetsudvikler produktet.
På den anden side skal jeg da være den første til at 'forråde' Delicious hvis det viser sig et alternativ som er i stand til at tiltrække et meget bredt publikum, samtidig med at kvalitativt er bedre end Delicious.

Anonym sagde ...

Kan du evt. liste nogle af de andre tjenester. Jeg bruger bare del.icio.us som mit eget personlige bibliotek. Og ikke som sådan som en socialt netværkstjeneste. Det kunne være meget fint at tjekke de andre tjenester.

Erik Høy sagde ...

Jeps. Hvis du er frisk på selv at afprøve nogen, så prøv Wikipedias liste:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_social_software#Social_bookmarking
Men der er også andre, som forholder sig til dine egne bogmærker i browseren, fx:
AM-deadlink.(http://www.tucows.com/preview/224043). Dette program kan du bruge til dine normale bookmarks i browseren og finde og fjerne døde links.

Morten Brunbjerg Bech sagde ...

Når man taler om solen: Nu ser det dog alligevel ud til, at delicious er på vej med den længe ventede nye version. Se dette indlæg på delicious blog.

Susanne Mikkelsen sagde ...

Jeg bruger også selv del.icio.us, men digg er væsentlig større - læs selv mere her

Potter sagde ...

Jeg kan ikke se Delicious dø - da der ikke er noget alternativ. Jeg kan ikke undvære det....

Om der kommer noget større og bedre.. ja, men jeg synes ikke det har været der endnu. Synes Digg er noget helt andet.

Tak for et godt indlæg.

Potter

Poul's blog sagde ...

Der findes alternativer: Blinklist og Stumbleupon, især den sidste er vanedannende. vh, Poul Petersen