tirsdag den 8. april 2008

Exalead

Exalead har forsøgt sig med at løse problemet med interessesammenblanding på internettet. Altså sammenblandingen mellem om du vil handle eller søge information. De har lavet et såkaldt “commercial filter". Det ligger under overskriften “Site type” i menuen “Narrow your search”. Her kan du nu vælge mellem “Commercial” og “Non commercial” nature. Herefter vil Exalead prioritere disse først (uden at udelukke de andre).
Desværre virker det ikke særlig godt på dansk. Jeg har på fornemmelsen at filteret blot består i at nedprioritere .com-siderne. Men der kan ligge mere bag. Det virker jo så altså kun når firmaer bruger .com. Men de fleste danske bruger bare .dk. Og så virker Exalead ikke. Jeg lavede nogle forskellige søgninger, prøv fx med cykler. Og her virkede filteret overhovedet ikke. Det samme må gælde for andre lande.
Det skal nu ikke afskrække nogen fra at bruge Exalead. Den burde alle bibliotekarer være fortrolig med. Som et supplement til Google (og Yahoo). Hvis ikke nogen kan se logikken i det, så har Phil Bradley skrevet en artikel med 10 grunde til at gøre det. Han er engelsk bibliotekar.
Et godt tip er at starte med at skrive søgningen i skrivefeltet, for dernæst at trykke på den avancerede søgning. Den er iøvrigt forskellig fra om du søger web, billeder, video e. lign. Flere af Exaleads avanceret websøgningfunktioner ('narrow your search') er værd at dykke ned i. Bemærk at du skal skrive det som eksemplerne viser. Det er ikke nok at trykke. Bl.a. kan Exalead som den eneste af de større søgemaskiner trunkere. Desværre er funktionen lidt svær at hitte ud af, men det er kun til du har prøvet det en gang.
At jeg kan se et lille billede af siden er helt eminent. Ofte i Google kan jeg ikke gennemskue om jeg har været inde på siden før ud fra teksten. Med Exaleads lille billede undgår jeg det.
Datosøgning er altid et problem, og Exalead har ikke løst det. Men immervæk gjort noget for det, og mere end Googles noget grove opdeling fra det avancerede søgebillede.
Endelig fremhæver Phil også at det er en europæisk søgemaskiner. Det er nu nok mere på det ideologiske og politiske plan. For Google er faktisk blevet ganske god til at rette søgninger ind efter hvorfra i verden du søger. Bedre end Exalead.
Der er flere andre fikse ting som Phil nævner. Og de fleste stejler nok over at skulle switche fra en søgemaskine til en anden. Men for de som ikke allerede bruger Firefox' tilvalg af søgemaskiner (til højre for adressefeltet), skulle det være en ganske enkel sag at løse.
Link
Phil Bradley.

Ingen kommentarer: