tirsdag den 5. februar 2008

Fast

Fast Search & Transfer bliver som bekendt måske opkøbt af Microsoft. Pandi Post har i den anledning lavet et kort resume over det norske firmas historie. Den bygger på Bjørn Borud's weblog. Fast stod bag en af de mest vellykkede søgemaskiner, All The Web. Som jeg personligt synes var bedre end Google, men efter Yahoo's opkøb af den, smuldrede de gode principper bag den. Mange af ideerne lever dog heldigvis videre i Exalead.
Firmaet blev grundlagt for 12 år siden af 4 unge mennesker i Trondheim. Dengang hed det Guardian Networks A/S. I 1998 slugt af Fast Search and Transfer, som ville have dem til at bygge en crawler, som senere blev kendt under navnet All TheWeb.
Historien er interessant at læse for teknologiinteresserede, og følger egentligt meget godt Google-drengenes historie. Bortset fra at Google jo senere slog alle konkurrenter af banen.
Af de mere iøjnefaldende ting er at de valgte at bruge "Free Software" og open source fordi det var bedre til at klare de problemerne. Ikke bare fordi det var gratis. Dette på et meget tidligt tidspunkt hvor mange rendte rundt (og mange stadig render rundt) med den fordom at fordi noget var gratis, var det også dårligt.
Hvad der slår mig når jeg læser sådanne oversigter er, at det er ganske få mennesker som i virkeligheden står bag søgemaskinerne. Det gælder Google, det gælder Yahoo. Og altså også All The web. bevares, i dag er de verdensfirmaer med tusinder af ansatte, men grundtankerne er nogle ganske få menneskers. Alle med et basalt kendskab til teknologi.
Links
Pandia post.
Bjørn Boruds weblog.

2 kommentarer:

Borud sagde ...

Merk at Guardian ikke var noen forløper for FAST. Vi var ikke involvert i å starte opp FAST, men vi ble etterhvert kjøpt av FAST fordi Guardian bygget den første webcrawleren til FAST som et konsulentoppdrag.

Dette er en historie som er fortalt fra mitt perspektiv så da er det naturlig å starte med Guardian :-)

Erik Høy sagde ...

Tak for afklaringen.

Heldigvis plejer jeg altid at oplyse kilderne, så må læserne selv om at vurdere om de stoler på det eller ej.

Jeg vil dog stadig påstå at det ikke rokker ved at det er uhyre få mennesker som får hele denne udvikling i gang. ....

:-)