tirsdag den 30. oktober 2007

MSN Live Search

Et problem som er lige så gammelt som internettet, faktisk endnu ældre end bibliotekernes kortkartoteker: Hvad vil vi egentlig når vi søger på et bestemt ord? Googles bedste og seneste bud er at personalisere søgningen. Altså efter de erfaringer som Google har med brugerens adfærd. Det kræver at brugeren har en konto og er logget på når vedkommende søger.
Nu har Microsofts Live Search så erklæret at den også har forsøgt sig. Ved at forbedre:
  • Stavekontrollen er nu indrettet sådan at når Live Search skønner at der ike er nogen tvivl om at nogen har stavet forkert, så retter den med det samme. Her er det eller kotyme at der kommer en Mente du meddelelse frem over søgeresultaterne.
  • Automatisk bøjning af ordstammer. Altså fx flertalsbøjninger. Det gælder kun på engelsk, formentligt. Og det har Google forøvrigt haft i mange år.
  • Forkortelser og lignende. Her ser det ud til at Live Search har fundet på noget nyt. I USA er det meget på mode at forkorte alting. Staters navne, institutioner osv.
  • Stopord. Det er småord som de fleste søgemaskiner ser stort på, altså slet ikke søger på. Men i visse tilfælde kan det være fatalt. På dansk vil fx en søgning på Anders And ikke søge på And, fordi and er et småord på engelsk (og). Her påstår Live Search så at de nu er i stand til at skelne mellem hvornår stopord er ønskede og hvornår de er uønskede.
Om det virker? Måske. Det påstår i hvert fald Live Search's weblog med nogle enkelte eksempler. Læserne kan selv prøve på egne.
Link
MSN Live Search 1
.
MSN Live Search 2.

Ingen kommentarer: