mandag den 6. august 2007

Citatsøgemaskiner

Citater kan være vanskelige at finde. Og formålet med at finde dem kan være mangfoldige: Et er at finde et bestemt citat som man har hørt og gerne vil have verificeret. Et andet er hvis man fx skal holde en tale og står og mangler et godt citat som indledning.
Disse to helt forskellige krav til citatsøgemaskiner gør nok den ultimative citatsøgemaskine til en illusion. Til det første formål kan vi kun håbe at Google Books og andre vil få indskannet samtlige verdens bøger hurtigst muligt. Til det andet formål at der stadig vil være mennesker, som gider udvælge de væsentligste citater. Og hertil er der faktisk hjælp at hente fra webloggen Alt Search Engines. (Hermed ikke være sagt at sådanne søgemaskiner ikke også kan bruges til at finde bestemte citater).
Her er en række citatsøgemaskiner. Fælles for dem er at de er nemme at bruge, har indgange på forfatter, emne og emnekataloger mv. Omfanget er ikke altid lig med kvalitet for sådanne søgemaskiner:
Famous Quotes
. Søg efter emner eller forfattere. Ca. 54.000 citater.Der er bl.a. knap 70 Søren Kierkegaard.
Cyber Nation 27.000 citater, emner og forfattere.
Think Exist har 300.000 citater af 20.000 forfattere. Rimeligt gode indgange, bortset fra at forfatterne er ordnet efter fornavne. En af de bedre.
Quotiki har nogenlulnde indgange (forfattere ordnet efter fornavn).
barttleby.com er omtalt på Internetvejledning på Københavns Bibliotekers hjemmeside.
Quotations Page 26.000 citater af over 3.000 forfattere.
Quoteland udvalget ser ud til at være begrænset. Til gengæld er der længere citater.
Quotations Book ser umiddelbart ret omfattende ud, men ingen oplysninger om omfang
Quote World 15.000 citater.
Internetvejledningen på Københavns Bibliotekers hjemmeside har en gennemgang af de væsentligste citatsøgemaskiner, også danske. Den kommer nok til at blive revideret nu. Som sagt, den ultimative citatsøgemaskine er ikke opfundet! Måske bliver den også en dag overflødiggjort af Google Books, Gutenberg-projektet og andre fuldtekstindskanningsprojekter. Udvælgelse vil stadig være en skønsag afgjort af mennesker.
Om nogen kunne tænke sig at lave en fælles søgemaskine for sådanne, kan de fx bruge Google CSE. Det kræver blot en Google-konto og lidt knofedt.
Link
Alt Search Engines.
Internetvejledningen om citatsøgning.

Ingen kommentarer: