søndag den 15. april 2007

Ask skifter søgealgoritme

Jo, den eksisterer stadig væk: Ask. For en del år siden kendt som Ask Jeeves og endnu senere (2001) for at opkøbe Teoma og bruge denne som basis for sorteringen.
Der er stadig liv i Ask. Nu planlægger de en ny søgealgoritme under navnet Edison. Efter hvad kilderne oplyser, skulle det være en kombination af Teomas emneorienterede opdeling og Direct Hits popularitetskriterier (et andet køb Ask gjorde i januar 2000).
Selv mener firmaet at algoritmen tilhører den længe ventede næste generation af søgeteknologier. Altså den som skal afløse Google. Brugeropførsel vil være et element. Men udover det er det sparsomt med oplysninger om hvad det hele går ud på, endsige muligt at afprøve de nye principper. Det må vente til senere i år.
Google-dræbere har været lanceret mange gange i løbet af de seneste år. Det er nærmest blevet en slags ’ulven-kommer’. I en kommentar til indlægget i Search Engine Land får Ask denne krasse kommentar med på vejen:
It will be the most easily manipulated algorithm in search after Google's. People already have the technology to manipulate Direct Hit's joke of an algorithm.

Det er vist et faktum at Google er den mindst ringe søgemaskine. Der er masser af forslag til hvordan søgemaskiner kan forbedres, men endnu har ingen været i stand til at løse det i praksis.
For biblioteksverdenen er det ikke noget nyt. I årtier har vi levet med Danbib/Bibliotek.dk som det eneste søgeinstrument. Med alle dets fejl og mangler. Også her kunne der peges på mange forbedringer. Men faktum er at de alle ligger inden for de kendte teknologiske rammer: Personaliseringer, link mellem bibliografiske data og online-publikationer og lignende.
Men endnu har ingen været i stand til at lave en biblioteksdatabase som er ’intelligent’. Ydermere lever vi med det handicap at masser af faglitteratur ikke er tilstrækkeligt indekseret, så masser af information i realiteten ikke er søgbar. Det kommer først, når bøgerne er indskannet og søgbare såsom fx i Google Books.
Link
Artikel i Search Engine Land.

Ingen kommentarer: