fredag den 30. marts 2007

EBuzz

At weblogs er blevet mere udbredt, må være baggrunden for at lave en dansk weblogsøgemaskine, EBUzz. Det er altid spændende når der kommer den slags produkter frem. Så jeg prøvede om den nu også kan stå mål med hvad jeg ellers plejer at bruge til at søge i weblogs.
På hjemmesiden kan du få oplyst at den indekserer mere end 4.000 blog- og nyhedsartikler hver dag.
Den mest umiddelbart oplagt danske konkurrent er Overskrift.dk. Den registrerer godt nok ikke kun weblogs, men rss-feeds i det hele taget. Hvor EBuzz også bruger almindelig webcrawling. På det internationale marked er der også magtfulde konkurrenter såsom de specialiserede søgemaskiner Technorati, Icerocket og Google Blogsearch.Det kan være lidt svært at se på billedet. Men den er god nok: EBuzz har fundet en artikel fra den 16. april 2007. Ca. 18 dage før publiceringen. Til gengæld kunne den ikke finde en som var onkring 2 dage gammel.
Der er nogle fejl, forhåbentligt kun begynderfejl. Da jeg søgte på Jubii, fandt jeg en artikel fra 16. april 2007 som den først viste. Imponerende forudseenhed som selv Google vist ikke kan hamle op med.
Selve søgningen er meget enkel. Ny er at du kan søge på kilde. Det viser sig blot at være den kendte site-søgning på adresser. Under søgefeltet er der to andre muligheder:
  • Nyhedsoversigt viser nogle af de seneste nyheder. Fra Computerworld, Gaffa, Ingeniøren, Kendte, MetroXpress, Avisen, TV2 nyhederne og TV2 VIP.
  • Blogoversigt havde udvalgt Jes Dorph-Petersen, Poul Anton Møller og Line Baun Danielsen.
  • Hvorfor netop de er udvalgt er uvist.
Mit største kritikpunkt af EBuzz må være aktualiteten. Her må være noget at rette op på, i hvert fald ifølge testsøgningerne. Maskinen oplyser at weblogs opdateres 1-2 gange i døgnet. Jeg søgte på en artikel fra Internetsøgning som beviseligt var over 1 dag gammel. Den var ikke kommet med. Formentligt fordi det ikke passede. Jeg søgte den 29. marts, og den nyeste artikel var fra 26. marts. Altså over 3 dage gammel.
Aktive nyhedskilder’ skulle blive opdateret hvert 10. minut. Mens ’mindre aktive’ kun en gang i time. Det har jeg så ikke checket om de gør.
Men ellers virkede den godt nok da jeg testsøgte artikler der var over 3 dage gamle. Aviser og weblogs markeret i siden med hver sit ikon.
Søgemaskiner af denne type skal naturligvis vurderes i forhold til allerede eksisterende. Det faldt ikke ud til EBuzz’ fordel. En søgning i Google Blogsearch i den avancerede søgning indstillet på dansk og dernæst sorteret efter dato, viste at Google er helt opdateret. Hvilket jo bl.a. skyldes at Google ejer Blogger og meget hurtigt indekserer blogposter herfra. Blogsearch medtager dog ikke nyheder, så her kunne EBuzz måske slå slæverne ind.
Icerocket og Technorati kan ikke indstille til dansk. Så her er EBuzz klart et alternativ.
Der er derudover også muligheder for at oprette en konto. Det gjorde jeg nu ikke. Men det skulle ifølge en artikel i CRN giver forskellige personaliseringsmuligheder:
”du (kan) desuden oprette dine egne nyhedssider, hvor du kan tilføje dine favoritblogs eller nyhedssite og dermed danne dit eget medie - som kendt fra Pageflakes, Netvibes eller hos Nyhedsavisen”

Bag EBuzz står IT-virksomheden Netomia. Et syvmandsfirma. Forhåbentligt gør de sig her nogle erfaringer med søgemaskineteknik.
Tak til P.M., som tippede om søgemaskinen på min email.
Link
Omtale i CRN.

1 kommentar:

Martin Bay sagde ...

Hej Erik, tak for omtalen af eBuzz.dk. Jeg er ansvarlig for søgemaskinen, og jeg må indrømme at du har ret, når du omtaler mulige "børnesygdomme".

Vigtigst af alt skal nævnes, at vores søgerobot har været nede siden d. 2 april. Derfor blev hverken nyheder (10. minut) eller weblogs (12-24 timer) opdateret. Fejlen er nu rettet.