tirsdag den 13. februar 2007

Ytringsfrihed, YouTube og Google

Pandia Post har i en længere artikel taget problemet med hvad Google’s YouTube kan tillade sig inden for ytringsfrihedens grænser. Sådanne kan naturligvis altid diskuteres, jf den hjemlige diskussion om Muhammed-tegningerne. I Google Video og YouTube kan alle og enhver inden for visse rammer uploade deres videoer. Spørgsmålet er så: Skal de kunne det?
YouTube fjerner videoer, oven i købet mange af dem. YouTube har nemlig en form for brugerkontrolleret censur. Dvs. når en bruger af YouTube ser noget som kan tænkes at stride imod retningslinjerne, kan vedkommende indrapportere det. Så bliver det efterset. Det gælder fx pornografi og vold. Men hvad med politisk ekstremisme some fx nazisme? Her oplyser YouTube at de forsvarer alles ret til at ytre sig, også selvom det kan være upopulære holdninger. Derimod accepterer de ikke hadevideoer som angriber køn, seksuelle minoriteter, race, religion eller nationalitet. Det lyder jo lidt som den danske straffelov.
Som alt i den offentlige debat drejer det sig altså om hvornår der så er tale om krænkelser. Er det fx i orden med videoer som forherliger nazi-Tyskland og Hitler? Her har Pandia Post taget udgangspunkt i en stærkt pronazistisk video, ”Stahlgewitter – Ruhm und Ehre der Waffen SS“. En musikvideo (heavy metal) med originale billeder af Waffen SS i kamp. Åbenlyst krigsforherligende.
Lyrikken til musikvideoen er delvis på Pandia Post’s hjemmeside. Sangen er tysk, men også her oversat til engelsk.
Pandia Post mener at en ting er at linke til sådanne videoer, en anden ligefrem at optage det i sin database (YouTube). På den baggrund mener Pandia Post at Google burde fjerne videoen fra YouTube. Den engelske Wikipedia har en række eksempler på forskellige konkrete overtrædelser eller sager af betingelserne i YouTube. Den er illustrativ for hvilke problemer databaser som YouTube i dag har med disse etiske spørgsmål.
Links
Artikel i Pandia Post.
Engelsk Wikipedia med oversigt over sager.
Pandia Post om Google og Kina.

1 kommentar:

Knut Nägele sagde ...

Ja en meget aktuel sag er denne:

http://blog.outer-court.com/archive/2007-02-12-n77.html