Google Books som opslagsbog
De fleste bøger på bibliotekerne rummer mere information end det er muligt at søge efter via de bibliografiske databaser. Det skyldes at den meste faglitteratur ikke er indekseret på kapitelniveau. Man kan derfor ikke se om der fx er et langt kapitel om Wittgenstein, stamceller eller et bestemt grundstof i mere generelle bøger om filosoffer, biologi eller kemi.Men det er der nu ved at blive lavet om på med Google Books. Den er i stand til såvel at søge i bibliografiske data som i fuldtekst. Endnu kun fortrinsvis på engelsk og endnu kun med begrænset adgang til bøgerne i fuldtekst. Men allerede i sin nuværende form brugbar, som det følgende eksempel viser.
En studerende er interesseret i at læse mere om Porters diamantmodel. Sådanne små teoretiske begreber udløser sjældent bøger. De bliver beskrevet i en anden sammenhæng i en mere generel bog. Spørgsmålet er et typisk eksempel på en forespørgsel, hvor den bedste løsning er at sammenstykke svaret ved at plukke kapitler fra en mængde forskellige bøger. Og det er Google Books eminent til. Også selv om der ikke er fuld adgang til bøgerne, for det er typisk kun en del af bogen, som skal bruges.
Søgningen behøver heller ikke i første omgang at være særlig avanceret. En ganske gemen søgning på [ porter diamond] giver allerede gode resultater. Søgningen kan naturligvis raffineres. Men det er ikke emnet her. Det er erimod hvad man får som resultat.
Materialet er ganske overvældende, og problemet er nu i modsætning til på biblioteket ikke længere at skulle kradse noget frem med det yderste af neglene, men at sortere i alle de mange fund. Som altså er bøger og ikke tilfældige websider.
Søgeordene er fremhævet med gult, og til højre er en oversigt over på hvilke sider søgeordene optræder. Et enkelt klik fører videre til næste.
Her blot nogle eksempler som også er de første i sorteringen. Competitiveness in the Food Industry af W. Bruce Traill indeholder et helt kapitel om modellen. Det samme gælder for nummer 2 i rækken, From Adam Smith to Michael Porter: Evolution of Competitiveness Theory. Flere af dem har man dog kun adgang til via en Google-konto. Men det er absolut ikke anderledes end bibliotekernes Downlaan-projekt. Her skal man også være registreret låner. I Google Books kræver det dog i modsætning til Downlaan ikke Adobe Reader. Bogen er umiddelbart læsbar i browseren.
Bemærk også kvaliteten, såvel i teksten som i hastigheden. Det går hurtigt med at bladre og teksten fremtræder klart på siden. Altså hermed en opfordring til allerede nu at bruge Google Books til den slags forespørgsler hvis ellers man kan engelsk. Blot en skam at brugerne nu ikke længere behøver at komme på biblioteket. Og som sagt ligger der også kun ganske få danske titler på Google Books.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar