fredag den 22. september 2006

Soldater blogger

At soldater blogger er vist ingen nyhed. Men at der ligefrem er blevet lavet et emnekatalog, Milblogging, over disse bloggere, må kaldes lidt af en historieskrivning. Mens journalister fortrinsvis får deres historier fra et par internationale pressebureauer (som igen er afhængig af få journalister), så er soldater direkte i frontlinjen 24/7 (dvs. 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen).
Emnekatalogen er opdelt på forskellige lande. USA og Irak er kraftigt overrepræsenteret, så det afspejler måske lidt vægtningen i de registrerede weblogs. Afghanistan og Serbien ligger længere nede. Bladrer man lidt i dem, vil man hurtigt opdage at det mestendels er soldater fra USA. Med andre ord ligner det mest weblogs for soldater fra USA udstationerede i forskellige lande i verden.
Mange optræder under pseudonym. Kun ca. 10 af de ialt ca 1.500 weblogs er skrevet på andre sprog end engelsk. Til gengæld et overraskende stort antal kvinder, ialt 363, mod mændenes 1.050. Det er især pårørende, altså ikke soldaterne.Ikke alle weblogs i Milblogging er soldater. Nogle er pårørende, som her en italiensk kone til en udstationeret soldat.
Jeg prøvede at gennemse en snes stykker, og det er umuligt at finde noget generelt at skrive om disse weblogs. Det er trods alt enkeltpersoners oplevelser. De er alt for forskelligartede. Derfor må læserne selv prøve at gå på opdagelse i dette stykke samtidshistorie.
Link
Milblogging.
Om Milblogging.

Ingen kommentarer: